Peste un an și jumătate sute de copii din Cumpăna vor păși într-o grădiniță și o creșă nouă. După eforturi mari, autoritățile locale au reușit să atribuie contractele de construire a celor două obiective de învățământ atât de necesare în comună. Iată că astăzi, IPS Teodosie împreună cu un sobor de preți din comună, au săvârșit slujba de sfințire a celor două amplasamente.

La cele două ceremonii au participat, alături de constructori, reprezentanții autorității locale, primarul Mariana Gâju, viceprimarul Florin Neagu și aparatul de specialitate din cadrul primăriei care a lucrat la cele două proiecte, dar și localnici din Cumpăna și preșcolari.

Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a fost cel care a săvârșit slujba de sfințire a locului unde se vor ridica, în decursul a 18 luni de zile, cele două instituții de învățământ.

“Este un proiect pe care comuna îl merită! Copiii sunt viitorul nostru”

Prima creșă din comuna Cumpăna, un proiect pentru care primarul Mariana Gâju s-a luptat mult să-l pună în aplicare, obținând bani pentru derularea lui prin Programul Național de Dezvoltare Locală, se va ridica în centrul comunei, pe locul unei cantonului de la Căile Ferate Române. O clădire de peste 100 de ani a fost demolată pentru a face loc noului amplasament. “Creșa este atât de necesară la noi în comună, aici născându-se anual în jur de 13 – 160 de copii. Este un proiect pe care comuna îl merită! Copiii sunt viitorul nostru”, a spus primarul Mariana Gâju înaintea slujbei oficiate de IPS Teodosie. Cerința pentru o astfel de creșă există încă din 2004 însă abia acum s-au găsit fonduri pentru finanțarea acestui proiect. SC ABC VAL SRL se va ocupa de ridicarea construcției în regim P+1E, pe o suprafață de 731,35 mp. La finalul lucrării, clădirea va avea 10 dormitoare și 10 săli de clasă, spații multifuncționale, împrejmuire teren și alei pietonale.

Valoarea totală a proiectului este 3.055.422 lei (inclusiv TVA), din care 2.174.425 lei este contribuția administrației locale. “Contribuția administrației locale este puțin mai mare pentru că numărul locurilor la creșa standard era de 60 de locuri și pentru noi era prea mică. Nouă ne trebuie de cel puțin 100 de locuri ca să nu spun că ne mai trebuie o creșă în comună pe care dorim să o amplasăm în altă zonă a comunei. Pentru zona respectivă, astăzi am reușit să obținem doar bani pentru construirea unei grădinițe cu 150 de locuri. De asemenea, mai dorim încă o creșă, la intrare în comună, în locul unității militare, cum îl știu localnicii”, a mai spus primarul Mariana Gâju.

La parterul creșei care se va ridica va exista un cabinet medical și izolator, cinci dormitoare și cinci săli de grupă, un spațiu comun multifuncțional, un oficiu spălătorie – uscătorie lenjerie, dar și un oficiu de preparare mâncare / Biberonerie (sterilizator electric), grupuri sanitare, birouri personal administrativ și de specialitate, dar și o cameră tehnică (Centrală termică pe gaz).

La etaj vor fi cinci dormitoare și cinci săli de grupă, un spatiu comun mulțifunctional, oficiu preparare mancare / Biberonerie, grupuri sanitare, birouri personal administrativ și de specialitate, dar și o terasă.

“Ce va răsări aici va fi un ghiocel frumos pentru cei mai tineri locuitori”

Edilul comunei a promis, de asemenea, că va face eforturi pentru ca în comună să poată fi cadre medicale specializate pentru școală și grădinițe: “Vrem să obținem prin organigramă, la nivelul comunei, post de medic și asistent medical pentru instituțiile de învățământ, separat pentru grădinițe și școli. Aici sunt 420 de copii, numai la grădinițe. Eforturile trebuiesc făcute până la nivel de ministru, chiar dacă ni se spune de la Inspectoratul școlar județean că nu sunt posturi în organigramă”, a mai completat primarul comunei.

Investiția creează totodată, pe parcursul celor 18 luni de derulare a proiectului și 15 locuri de muncă.

La finalul slujbei, IPS Teodosie i-a mulțumit primarului pentru ceea ce face pentru coma pe care o păstorește: “De câte ori vin, îmi tresare inima pentru că mai răsare ceva în comună. Ce va răsări aici va fi un ghiocel frumos pentru cei mai tineri locuitori, mereu care reînoiesc generațiile. Să vă ajute Dumnezeu să duceți la bun sfârșit toate și să aveți sănătate și multă chibzuință ca tot ce doriți să puneți în practică. Aici vin cel mai des, aici sunt cele mai multe inaugurări, nu este un compliment, este o mărturie a adevărului”, au fost urările Înalt Prea Sfinției Sale.

Grădiniță cu program prelungit pentru copiii din zona nouă a Cumpenei

După sfințirea locului destinat creșei din comună a urmat cea de la locul unde se va ridica cea de-a treia grădiniță din comună, care se va ridica în zona Campusului Școlar “Nicolae Dumitrescu” din comună.

Proiectul este derulat prin Programul National de Dezvoltare Locală în baza contractului de finantare nr. 4087 / 11.12.2017. Contractul are o valoare de 3.927.758 lei, banii fiind asigurați în totalitate de Ministerul Dezvoltării Regionale. Societatea care se va ocupa de realizarea construcției este SC STAR PRO CENTER SRL București.

Trebuie precizat faptul că proiectul va beneficia de un regim de înălțime P+1E, cu o suprafață construită de 521,46 mp, însă suprafața totală a investiției este de 3.268 de metri pătrați.

Capacitatea grădiniței cu program prelungit va fi de șase săli de clasă pentru 150 de copii. La parter va fi un cabinet medical si un izolator, trei săli de grupă, cu dormitoare, grupuri sanitare, trei săli de activități, un oficiu bucătărie, o spălătorie / călcătorie/ depozitare rufe curate, o cameră de depozitare și o cameră destinată centralei termice pe gaz.

La etaj vor fi trei săli de grupă, cu dormitoare, grupuri sanitare, trei săli de activități, un oficiu pentru bucătărie, o sală multifuncțională pentru activități educative, birouri personal administrativ si de specialitate și o cameră de depozitare materiale didactice.

De asemenea, în cadrul incintei se vor amenaja spatii verzi și zona loc de joacă cu pardoseala antitraumă, alei auto si pietonale, platforma pubele. Întreg terenul va fi împrejmit corespunzător. Și această grădiniță are ca termen de execuție 18 luni.

După ceremonie, primarul Mariana Gâju care a luat cuvântul le-a spus celor prezenți că a găsit numele potrivit pentru creșă, inspirată de ceea ce a spus IPS Teodsie în discursul său, privitor la ghiocei, referindu-se la cei mai mici copii ai comunei care vor crește în unitatea de învățământ. “Ghiocel” este propunerea de nume pentru prima creșă din comună, iar cadrele didactice au acum misiunea, până la inaugurarea grădiniței, să-i găsească un nume potrivit și acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.