După ce astăzi a fost ridicată măsura carantinei instituită pe 21 aprilie într-o parte a comunei Cuza Vodă, în această dimineață, mai multe echipe din cadrul Direcției de Sănătate Publică sunt prezente în localitate pentru eliberarea avizelor epidemiologice cetățenilor. 

Perioada de 14 zile de carantină instituită prin ordin al secretarului de stat din cadrul MAI, Raed Arafat, pe 21 aprilie, a fost una dificilă pentru autoritățile locale care au reușit să facă față cu greu situației de a asigura unui număr de aproape 1.500 de persoane hrana și materialele de igienă necesare, cele mai multe din donații.

Bugetul autorității locale nu avea prevăzută o sumă pentru situații de acest gen, astfel că autorității locale i-a fost extrem de dificil să găsească resurse financiare pentru a putea trece peste această problemă. Bani destinați unor alte capitole din bugetul local au fost redirecționați spre ajutorarea persoanelor carantinate, însă acum sumele trebuie puse la loc. “Președintele Consiliului Județean ne-a promis că ne va aloca, în ședința din această lună suma de 300.000 de lei pentru situații de urgență. Banii ne sunt de mare ajutor”, a spus primarul Viorel Dulgheru.

De asemenea, autoritățile locale au întocmit documente justificative conform Ordonanței de Urgență nr. 725 dată de Ministerul Sănătății, la finalul lunii martie, pentru decontarea unei sume de bani pentru fiecare persoană carantinată, pentru decontarea cheltuielilor pentru carantină. “Noi am facut documente justificative și le-am transmis către Direcția de Sănătate Publică, dar până acum nu am primit nimic. Ar fi singurul ajutor pe care l-am primi, până acum ne-am descurcat doar cu donații. Am reușit să facem 180 de anchete sociale”, ne-a spus primarul comunei Cuza Vodă.

De asemenea, edilul comunei a ținut să mulțumească în mod deosebit prefectului județului Constanța, George Niculescu pentru colaborarea pe care au avut-o în această perioadă, dar și forțelor de ordine care au asigurat în zilele de carantină ordinea exemplară în zona carantinată a comunei.

Zilnic, în medie 125 de jandarmi, poliţişti, poliţişti locali şi militari au asigurat perimetrul stabilit pentru carantină, iar Inspectoratul General de Aviaţie a organizat misiuni de survol cu elicopterul, pentru sprijinirea dispozitivele din teren.

Citește și:

Măsura carantinei parțiale din Cuza Vodă, ridicată vineri. Prefectul Constanței: “În continuare, arealul va fi monitorizat. Cetățenii vor trebui să respecte prevederile Ordonanțelor Militare”

CJC, în premieră, în ședință online. Nu s-au putut aloca bani pentru comuna Cuza Vodă. Soluția președintelui CJC

După 4 mai se discută situația prelungirii sau ridicării carantinei în Cuza Vodă. Șapte dintre localnicii vindecați, externați. Administrația locală solicită încă ajutor pentru hrana localnicilor din zona carantinată

Liberalii constănțeni solicită alocarea de fonduri suplimentare pentru comuna Cuza Vodă

Comunitatea carantinată din Cuza Vodă a primit pachete cu alimente din partea platfomei de suport comunitar “Împreună, Constanța va răsări”

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar