CJC pune la bătaie 3,5 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de extindere a Delfinariului Constanța
Administrație locală
Consiliul Județean Constanța a scos astăzi la licitație contractul care vizează execuţia restului de lucrări rămase pentru obiectivul de investiţie „Extindere Delfinariu„. Licitația are loc în contextul în care o finanțare de cinci milioane de euro proiectului a fost pierdută pentru nerespectarea termenului de finalizare a investiției. Constructorul desemnat în urmă cu câțiva ani a refuzat să plătească penalități de întârziere, motiv pentru care, finanțatorul, Ministerul Turismului, a reziliat contractul.
Obiectul achiziției constă în atribuirea unui contract de execuţie de lucrări pentru realizarea obiectivului „Extindere Delfinariu, Municipiul Constanţa” – rest de executat, conform proiectului tehnic (PT+DE+CS) întocmit pentru execuţia lucrărilor de construire (arhitectură, rezistenţă, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, instalaţii termice), organizare de şantier.
Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificări sau informații suplimentare, numai prin SICAP, cu cel mult 11 zile înainte de data limită de depunere stabilită pentru depunerea ofertelor, conf art. 160 alin. (1) si alin. (2) din Legea 98/2016.
Valoarea totală estimată a contractului este de 17.598.451,76 lei.
Obiectul contractului ce rezultă din această procedură este:
- execuţia tuturor lucrărilor identificate în documentaţia tehnico-economică (SF/DALI, PT+DE+CS, DTAC, DTOE) aprobată şi anexele aferente;
- achiziţionarea tuturor materialelor şi produselor necesare, a tuturor utilajelor, mijloacelor şi echipamentelor (inclusiv orice utilaj de ridicare sau manipulare necesar pentru execuţia lucrărilor);
- orice activitate sau lucrare provizorie necesară pentru pregătirea şantierului, sau orice autorizaţie necesară Contractantului de la autorităţile competențe pentru executarea lucrărilor şi realizarea activităţilor şi lucrărilor temporare;
- transportul la şantier a oricăror materiale, utilaje, componente şi echipamente de lucru necesare pentru execuţia lucrărilor;
- orice testare şi testele relevante, aşa cum sunt aceste testări şi teste solicitate prin legislaţia şi reglementările în domeniul sistemului de asigurare a calităţii în construcţii; – orice consumabile necesare pentru execuţia lucrărilor şi realizarea testărilor; – întreţinerea normală a lucrărilor până la predarea acestora către Autoritatea Contractantă;
- activităţi şi consumabile necesare pentru menţinerea şantierului curat şi funcţional, demontarea şi îndepărtarea oricăror lucrări sau activităţi provizorii;
- pregătirea oricărei documentaţii necesare Contractantului pentru execuţia lucrărilor, documentaţie care include dar nu se limitează la: • grafice generale de realizare a investiţiei publice (fizice şi valorice); • planul calităţii pentru execuţie; • planul de control al calităţii; • certificările şi rezultatele testelor materialelor; – documentarea informaţiilor necesare pentru Cartea tehnică a construcţiei, inclusiv documentarea instrucţiunilor de exploatare
Termenii şi condiţiile contractului includ şi o garanţie pentru execuţia lucrărilor de 5 ani.
Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate – pret.
Valoarea garanției de participare pe care trebuie să o achite ofertanții este de 175.980 lei.
Cuantumul garanției de bună execuție a contractului de lucrări reprezintă 10% din valoarea contractului fără TVA.
Ofertantul trebuie să demonstreze că a dus la bun sfârșit în ultimii cinci ani, calculați până la data limită de depunere a ofertelor, lucrări de construcții civile (construcții noi și/sau modernizare și/sau modificare și/sau reabilitare și/sau reparații capitale și/sau extinderi ale construcțiilor civile), în valoare cumulată de 17.000.000 lei fără TVA în cadrul a maxim cinci contracte.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 mai 2023, ora 15.00, urmând ca în aceeași zi să aibă loc deschiderea ofertelor.
Durata contractului este de 81 de luni.
Finanțarea este asigurată din fonduri bugetare.
Povestea unei finanțări eșuate
Proiectul extinderii Delfinariului din Constanța a apărut în anul 2018, când Consiliul Județean a adoptat o hotărâre care prevedea oportunitatea construirii unui bazin nou de antrenament, stații de filtrare și sediu administrativ. Se identificase și sursa de finanțare: Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism-Masterplanul investiţiilor în turism (Ministerul Turismului).
După doi ani de studii și licitații publice, pe 20 iulie 2020, Consiliul Județean Constanța (CJC) dădea ordinul de începere al lucrărilor pentru extinderea Delfinariului din Constanța, un proiect în valoare de cinci milioane de euro. În 24 de luni, executantul lucrărilor – SC Manelli Impresa SRL – trebuia să finalizeze lucrările.
Concret, în spatele actualei clădiri a delfinariului trebuia construit un nou bazin, care prezenta particularități specifice mediului natural, precum și o zonă nisipoasă vizibilă prin porțiuni vitrate. Doar că singura lucrare făcută a fost săparea unei gropi.
În luna februarie 2023, Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, vorbea despre vina pe care o are firma care a câștigat licitația privind executarea lucrărilor. Ei sunt cei care nu și-ar fi îndeplinit obligațiile conform contractului, pierderea contractului de finanțare fiind o consecință a rezilierii contractului de execuție de lucrări.
Constructorul, deși putea prelungi termenul, plătind eșalonat garanția de bună execuție, în valoare de 20.000 de euro, a refuzat să o facă și a renunțat la proiect.
Constructorul susținea la acel moment că ar fi fost păcălit de fosta conducere a CJC care i-ar fi ascuns, printre altele, că în fundație erau conducte și cabluri pe care companiile de utilități au refuzat să le mute.
Fișa de date a achiziției poate fi parcursă în cele ce urmează:
Sursă foto: Facebook
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cine a câștigat contractul de extindere a Delfinariului din Constanța
(Video) S-a emis ordinul de începere a lucrărilor la extinderea Delfinariului Constanța