Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, a declarat astăzi, cu prilejul semnării contractrului de extindere a Delfinariului din Constanța, în prezenţa ministrului Turismului, Bogdan Trif, că autoritățile județene au în plan construirea unui acvariu nou, la standarde europene. Acesta ar urma să fie ridicat în incinta Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

‚‚În 2016 era un proiect aproape blocat, această extindere a Delfinariului. Am reușit în vara lui 2016 să-l inaugurăm și mi-am dat seama că afluența de turiști este foarte mare la acest Delfinariu. Și atunci, pentru a crea permisele necesare și a putea avea mai multe mamifere, pentru că legislația nu ne permite la dimensiunile pe care le are acum, am făcut în așa fel încât să mărim acest Delfinariu, pentru că am văzut că numărul de turiști crește de la an la an. Doar în 2018 au fost peste 626 de mii de turiști la Delfinariu și la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. În același timp cu derularea acestui proiect, discutam cu domnul ministru de a contrui în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, un Acvariu nou, la standarde europene. În momentul în care și acesta va fi gata, Complexul să aibă în întregimea lui și Acvariu, și Delfinariu, și Grădină Zoologică’’, a declarat Horia Țuțuianu astăzi.

Noul Acvariu va avea o suprafață de aproximativ 3.600 mp, cu bazine de tip Delta Dunării, Marea Neagră, Amazon, ocean planetar, care vor oferi și zone de vizitare tip tunel. Vor fi realizate lucrări de extindere a bazinului existent prin adăugarea unui bazin de circa 3090 mc. Totodată, vor fi executate lucrări pentru realizarea unei zone ce va putea fi descoperită în sezonul favorabil (aproximativ 8 luni/an), dar și realizarea unei suprafeţe vitrate acrilice pentru creşterea activităţii de interacțiune cu delfinii.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, prezent la Constanța special cu aceasta ocazie a promis sprijinul autorităţilor centrale pentru acest nou proiect.

‚‚Știți că în mine și în Guvernul României ați avut tot timpul un sprijin, v-am promis că o să vă finanțăm Delfinariul, ne-am ținut de cuvânt și, cu siguranță, în viitorul apropiat vom depune și un studiu de fezabilitate pentru noul Acvariu, astfel încât să putem să îl analizăm și să vă dăm OK-ul să puteți să derulați toate procedurile. Cu siguranță, anul viitor o să se semneze un nou contract de realizare a acestui Acvariu modern care va fi un punct de atracție pentru turiști’’, a spus Trif.

Lucrările ar trebui să fie gata în doi ani şi vor costa 5,6 milioane de euro, bani asiguraţi, 70%, de Ministerul Turismului, iar restul, de Consiliul Judeţean Constanţa.

Extinderea Delfinariului va permite aducerea a încă patru delfini, pe lângă cei doi, care susţin reprezentaţiile la acest moment.

Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, a explicat că în 2018 Delfinariul a avut peste 600.000 de vizitatori, cu 80% mai mulți decât  anii anteriori.

Ținta pentru anul 2021 este de un milion de vizitatori la Delfinariul extins și modernizat și la microrezervația din incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Sursă foto: Facebook Ministerul Turismului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.