Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat astăzi de prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, au adoptat o hotărâre privind evacuarea familiilor din zona de risc a malului canalului din zona comunei Cumpăna.

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, împreună cu reprezentanții instituțiilor de ordine și cei ai instituțiilor implicate în acest proces de consolidare sunt în teren astăzi pentru a încerca să convingă locatarii celor opt case din zonă că mutarea acestora se va face pe termen limitat. „Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este necesară evacuarea acestora pentru a nu li se pune viața în pericol. Este vorba despre evacuarea pe termen de 45 de zile, timp în care firma care se ocupă de lucrare trebuie să dărâme gardurile caselor din prima linie pentru a pune niște piloni pentru stabilizarea malului”, ne-a declarat directorul ACN, Daniel Georgescu.

Hotărârea privind evacuarea familiilor din zona de risc a malului canalului din zona comunei Cumpăna a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de  urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.

Factorii de decizie au evidențiat faptul că prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

În eventualitate  agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.

De asemenea, soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației

Așa cum s-a prezentat în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime.

Prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării.

Locuințele celor opt familii evacuate vor fi evaluate în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri.

În cadrul ședinței s-a lujat în discuție și solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna.

Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză, evidențiază reprezentanții Instituției Prefectului Județul Constanța. 

Firma ABC VAL este cea care va executa lucrările de reparații și punere în siguranță a malului din zona comunei Cumpăna contra sumei de șapte milioane de euro.

Pe 1 mai, o alunecare minoră existentă pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, cuprinsă între km 56+935 și km 56+164, din zona Cumpăna, s-a extins până la limita terenului administrat de Compania Canalelor Navigabile SA și s-a apropiat de case la aproximativ  șapte metri.

Pentru stoparea fenomenului de alunecare, autorităţile au luat măsuri, urmând ca ABC VAL SRL să se ocupe de lucrările de reparații care au fost date prin încredințare directă.

CN ACN SA va contribui la lucrare cu un milion de euro, urmând ca restul sumei să fie asigurată din fondul de rezervă de urgență al guvernului.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.