În cursul zilei de astăzi, în cadrul unei conferințe Ani Merlă, Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primariei Constanța, Marian Filip, șef birou urmărire lucrări, Carmina Popescu, șef serviciu pregătire și implementare proiecte special pe program operațional – regional au discutat despre stadiul licitației pentru construirea Stadionului Gheorghe Hagi. S-a menționat că cel mai probabil în luna iulie, august 2023 va fi stabilit constructorul.
Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă, a explicat că există constructori interesați care citesc cu atenție documentația, deoarece au fost solicitate aproape 100 de clarificări.
„S-ar părea că avem oferte, deoarece s-au primit aproape 100 de clarificări de prelungire a termenului, de majorare a valorii. S-ar părea că sunt constructori interesați care chiar își rulează devizele respective, chiar citesc cu atenție documentația”, a explicat Ani Merlă, Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța.
Termenul pentru depunerea ofertelor a fost prelungit de trei ori. Astfel, mulți dintre cei de pe piață ar fi interesați de această achiziție, precum precizează Ani Merlă. De asemenea, aceasta a menționat și că valoarea demolării este de 11 milioane de lei.
Ce facem cu molozul
Ani Merlă, Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța a explicat că proiectanții au avut obiecții referitoare la materialele din care sunt făcute tribunele, respectiv piatră naturală. Totodată, aceștia își pun întrebări referitoare la unde va ajunge molozul, deoarece rampa de la Poarta 9 a fost închisă, iar acest lucru reprezintă o mare problemă pentru toți constructorii.
„S-au solicitat niște solicitări de la proiectanți. Proiectanți au făcut expertiză și tot aceiași proiectanți au executat și lucrarea pentru noul stadion și au avut niște obiecții de genul: Tribunele în acest moment sunt piatră naturală, să păstrăm această piatră naturală, s-o folosim. Întrebarea constructorilor: ce facem cu molozul? Unde-l ducem? Știți că s-a închis rampa de la Poarta 9 și este mare problemă pentru toți constructorii care desfășoară la acest moment construcții în Constanța” , a explicat aceasta.
Care este sarcina municipalității
Ani Merlă a vorbit și despre sarcina municipalității care este reprezentată de predarea terenului fără construcții pe el. De asemenea, aceasta a menționat că proiectarea este pusă la dispoziție de către autoritatea locală, iar CNI trebuie să realizeze proiectul tehnic și execuția.
„Sarcina municipalității este să predea către Compania Națională de Investiții terenul liber de sarcini, adică fără construcții pe el. În paralel, este al doilea subiect pe care l-am discutat la CNI, la București, este în ce stadiu sunt ei. Pentru că, proiectarea le-am pus-o noi la dispoziție ei urmând să facă proiect tehnic + execuție cumulat”, a explicat Ani Merlă.
Despre licitația pe care o va lansa CNI, Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă, a anunțat că în prima săptămână din ianuarie vor lansa licitația pentru construția obiectivului. Aceștia estimează că în luna iulie – august, constructorul ar putea fi desemnat.
„În prima săptămână din ianuarie lansează și ei licitația pentru construcție. Ei aproximează că undeva în luna iulie – august ar avea constructorul desemnat. Constructorul fiind totodată și proiectant pentru asociere”, a precizat aceasta.
De asemenea, aceasta a precizat că s-a discutat inclusiv despre moloz și unde va rămâne acesta, despre poluare, dar și despre drumuri.
Să nu spună că nu pot începe, deoarece terenul nu este pus la dispoziție
Ani Merlă a menționat și că lucrările de demolare și de eliberare a terenului au fost demarate de acum, pentru ca lucrările să poată fi începute.
„Noi nu am vrut să aibă motiv și de aceea am demarat încă de anul acesta demolarea și eliberarea terenului și predarea către ei. Poate se grăbesc și adjudecă ei mai repede decât își prognozează și atunci să nu spună că nu pot începe, deoarece terenul nu este pus la dispoziție, liber de sarcini”, a explicat Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța.
Proiectantul a insistat ca piatra naturală din care sunt construite tribunele să fie folosită
De asemenea, Ani Merlă a menționat că proiectantul a insistat, chiar a scris în documentație ca piatra naturală din care sunt construite tribunele să fie refolosită și nu transportată la rampa de deșeuri.
Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța a menționat că în momentul în care va fi adjudecat un constructor se va discuta dacă o parte din molozul care va rezulta ar putea fi refolosit.
„Intervenția din caietul de sarcini de la CNI, ca în momentul în care vor avea adjudecat un constructor să discute dacă se poate concasa o parte din molozul care va rezulta. Astfel încât să îl folosească la fundări, să facă platforme temporare pe care să facă organizarea de șantier. Deci, să micșorăm cât se poate de mult transportul către rampă”, a spus aceasta.
Ani Merlă a menționat și că termenul pentru lucrările de demolare este de șase luni, iar în 24 de luni de la ordinul de începere a lucrărilor noul Stadion Gheorghe Hagi trebuie să fie gata.
Stadionul Gheorghe Hagi, Arenele Simona Halep și o clădire multietajată
Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța a menționat că în faza studiului de fezabilitate, a fost inițial un complex, cuprinzând trei elemente, respectiv: Stadionul Gheorghe Hagi, Arenele Simona Halep și o clădire multietajată.
„La fază studiu de fezabilitate. Inițial el a fost pentru complex, cuprinzând trei elemente: Stadionul Gherghe Hagi, Arenele Simona Halep și o clădire multietajată care are destinația de cazare și centru SPA pentru sportivi”, a explicat Ani Merlă.
CNI Ne-a spus că în primă etapă nu au suportabilitate financiară
Totodată, Ani Merlă a menționat că CNI a admis că nu are suportabilitate financiară în primă fază și a avut rugămintea ca, alături de proiectanți, acest SF să fie desfăcut în trei obiective. Astfel, în acest moment, fiecare obiectiv în parte are devize, planșe și machete.
„Pentru că CNI ne-a spus că în primă etapă nu au suportabilitate financiară decât stadionul, ne-au rugat ca împreună cu proiectanții să desfacem acest SF în trei obiecte. A fost făcut acest lucru, s-au luat din nou aprobările și acum avem devize și planșe și machete pentru fiecare obiect în parte, în funcție de disponibilitățile financiare acum CNI finanțează stadionul. Dacă între timp apar disponibilități, va începe cu una dintre celelalte două obiective, în funcție de ce priorități își fac și ei” , a spus aceasta.
De asemenea, Directorul Direcției Dezvoltare și Proiecte Europene din cadrul Primăriei Constanța a precizat că Stadionul Gheorghe Hagi va avea în continuare și pistă indoor și pistă outdoor.
În ceea ce privește funcțiunile obiectivului, acesta va avea inclusiv săli de conferință, iar partea exterioară a acestuia va fi organizată ca o platformă urbană.
„El va avea multe funcțiuni, inclusiv săli de conferințe, iar partea exterioară va fi organizată ca o platformă urbană: să mergem cu toții să ne plimbăm, să existe alimentație publică, să existe o funcționalitate și nu un gard care să separe un stadion și intrăm doar o dată pe săptămână când eeste meci”.
Nu în ultimul rând, capacitatea Stadionului va fi de 18.500 de persoane.
Foto: Arhivă
Citește și:
Stadionul Gheorghe Hagi va fi predat către Compania Națională de Investiții