Duminică, 11 noiembrie, Primăria Municipiului Medgidia organizează, în colaborare cu Ambasada Republicii Serbia la București și Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, manifestările prilejuite de Ziua Armistițiului în Primul Război Mondial.

Evenimentul este dedicat grupului infirmierelor voluntare scoțiene, membre ale organizației „Spitalele Femeilor Scoțiene” și are ca scop realizarea proiectului „Respect și recunoștință pentru Potârnichile Gri”.

Aceste eroine au alcătuit personalul medical însoțitor al armatelor ruso – române – sârbe care s-a aflat în misiune pe frontul din Dobrogea, în timpul Primului Război Mondial, alinând suferința răniților și salvând viețile a mii de soldați care au luptat pentru apărarea Dobrogei în primul Război Mondial.

În semn de prețuire și recunoștință, în 2017 a fost realizată o placă comemorativă în apropierea Monumentului Eroilor Sârbi, din cimitirul ortodox din municipiul Medgidia, pe care anul acesta au fost inscripționate numele a 60 de persoane, personal medical voluntar, infirmiere și doctorițe scoțiene, care s-au aflat în misiune.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Evenimentul debutează duminică, de la ora 10.00, la Cercul Militar Medgidia cu lansarea albumului „Femei în uniformă pe frontul din Dobrogea în vremea Marelui Razboi – dr. Elsie Inglis și Spitalele Femeilor Scoțiene și cu o expoziție de fotografie cu tema Misiunea “Spitalele Femeilor Scoțiene în România în Primul Razboi Mondial”.

De la ora 12.00, la Cimitirul ortodox, va avea loc dezvelirea plăcii comemorative și un ceremonial militar și religios urmat de depunerea de coroane și jerbe de flori.

Alături de oficialitățile locale, la eveniment va fi prezentă și delegația Ambasadei Serbiei în România, formată din Excelența Sa Ambasadatorul Republicii Serbia în România, Branko Brankovic, Ministru Consilier Jelena Cukic – Matic și Locotenent Colonel Dorde Turukalo și Consilier I Ljiljana Subic.

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.