Liberalii constănțeni au adus astăzi în atenția opiniei publice una dintre problemele stringente cu care se confruntă municipiul: lipsa parcărilor. În acest sens, consilierii județeni George Niculescu și Stelian Gima au prezentat două variante de terenuri care ar putea deveni, după amenajare, parcări publice. Și consilierul local, Adriana Câmpeanu, va depune un amendament la proiectul de buget pe anul 2019, care ar putea fi realizat pe o perioadă mai lungă, spre exemplu patru ani, răstimp care ar permite municipalității rezolvarea problemei unităților școlare care nu au săli de sport, ori a celor care au și sunt subdimensionate sau improvizate.

Subiectul parcărilor în municipiul Constanța este unul sensibil atât pentru municipalitate, dar mai ales pentru cei care zi de zi se confruntă cu lipsa acestor spațiilor unde pot să-și lase mașinile în siguranță.

Constanța devine, de la an la an, un oraș sufocat de tot mai multe mașini, iar municipalitatea pare că nu a găsit încă cele mai bune soluții în acest sens.

Consilierii liberali județeni au venit astăzi, în fața constănțenilor, să prezinte două variante de propuneri pentru amenajarea unor parcări publice pe raza municipiului Constanța, mai exact în zona centrală, acolo unde lipsa parcărilor reprezintă o problemă gravă, indiferent de oră. Consilierul județean George Niculescu a vorbit despre amenajarea unor locuri de parcare cu plată în spațiul aflat lângă Parcul Arheologic și Primăria Constanța, acolo unde la acest moment își parchează gratuit mașinile angajați ai primăriei. Dat fiind faptul că terenul aparține Consiliului Județean Constanța, consilierul județean liberal va propune și urmează să inițieze o propunere de proiect de hotărâre în acest sens cu privire la transferul palmei de pământ din administrarea CJC în cea a Primăriei Constanța care ar putea amenaja o parcare în zona indicată. “Parcarea aceasta nu este prinsă în Registrul Parcărilor. În zonă locurile de parcare lipsesc, iar aici din ce în ce mai puțini agenți economici își desfășoară activitatea, tocmai din cauza lipsei unor oportunități în zonă. Șir lipsa parcărilor este un impediment. Această parcare trebuie reintrodusă în circuitul parcărilor publice, desființată acea barieră care restricționează accesul public, barieră pentru care nu există nicio bază legală pentru instalarea ei, și semnalizarea acesteia corespunzătoare”, a declarat consilierul județean PNL, George Niculescu. Parcarea la care se face orbire are disponibile 24 de locuri.

Acesta a mai adăugat și faptul că la acest moment parcarea improvizată beneficiază de barieră care blochează locurile de parcare chiar și după terminarea programului de lucru al funcționarilor publici, 16.30, astfel încât nimeni nu poate parca aici, chiar dacă locurile sunt goale.

Liberalii au identificat și alte zone unde s-ar putea crea parcări supraterane: platforma de la Poarta 1, dar și zona Teatrului Național Oleg Danovski acolo unde s-ar putea amenaja o parcare supraterană.

Parcare supraterană pe cadru metalic în curtea Spitalului Județean Constanța

Cel de-al doilea proiect care va face obiectului unui proiect de Consiliu Județean a fost prezentat de consilierul Stelian Gima. Acesta susține necesitatea promovării unui proiect privind realizarea unei parcări supraterane pe cadru metalic, pe cinci etaje, în curtea Spitalului Județean Constanța, acolo unde funcționează la acest moment deja o parcare. Odată realizat acest proiect numărul locurilor de parcare în zonă ar ajunge la aproximativ 1.800. “Ideea a fost analizată și de un inginer și este dezabilă”, a mai spus Gima.

Un amendament la bugetul local pe anul 2019 va fi depus de către consilierul local Adriana Câmpeanu.

Este vorba despre un proiect care se va putea întinde pe o perioadă mai lungă, pe patru ani  spre exemplu, care va permite municipalității să rezolve problema unităților școlare care nu au săli de sport, dar și a celor care au, dar sunt subdimensionate sau improvizate în foste săli de clasă.
Mai exact zece unități școlare nu au sală de sport, iar nouă școli au săli improvizate în foste săli de clasă. De asemenea, alte 7 școli au săli subdimensionate. Sunt aproximativ 17.000 de elevi din Constanța care nu se pot bucura de o sală de sport în municipiul Constanța, după cum precizează consilierul local Adriana Câmpeanu.

Unităţile de învăţământ fără săli de sport (potrivit datelor puse la dispoziție de organizația PNL Constanța):
Liceul de Marină – 551 elevi
Liceul „Dimitrie Leonida“ – 904 elevi
Şcoala „Dimitrie Ştiubei“ – 354 elevi
Liceul „Emil Palade“ – 488 elevi
Seminarul Teologic Ortodox – 137 elevi
Şcoala nr. 18 „Jean Bart“ – 516 elevi
Şcoala nr. 24 „Ion Jalea“ – 1.476 elevi
Şcoala nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ – 494 de elevi
Şcoala nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica“ – 1.048 elevi
Total elevi – 7.343 

Unităţile de învăţământ cu săli de sport improvizate:

Şcoala nr. 31 – 326 elevi
Şcoala nr. 14 – 247 elevi
Şcoala nr. 8 – 841 elevi
Şcoala nr. 6 – 226 elevi
Şcoala nr. 5 – 139 elevi
Şcoala nr. 33 – 352 elevi
Şcoala nr. 17 – 466 elevi
Şcoala nr. 10 – 349 elevi
Liceul „Traian“ – 1.087 elevi
Total elevi – 4.033

Unităţile de învăţământ cu săli de sport sub 100 mp:
Colegiul Pedagogic – 1.240 elevi
Liceul „I.N. Roman“ – 801 elevi
Liceul „Virgil Madgearu“ – 778 elevi
Şcoala nr. 11 – 321 elevi
Şcoala nr. 16 – 780 elevi
Şcoala nr. 23 – 636 elevi
Şcoala nr. 38 „Dimitrie Cantemir“ – 878 elevi
Total elevi – 5.434 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.