Lucrări la biserica din satul Vlahi, veche de 106 ani. În primul Primul Război Mondial a fost transformată în spital militar inamic

Autoritățile locale din Aliman pregătesc comuna de primăvară. În acest sens, autoritățile au alocat fonduri pentru reabilitarea împrejmuirii gardului citimirului din satul Vlahi, dar și pentru realizarea unor lucrări la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din același sat. Lăcașul de cult din comună are mai bine de 100 de ani, iar ultimele lucrări aici au fost făcute în urmă cu mai mulți ani, în 2004. Pentru cei care nu știu, biserica a fost transformată în spital militar inamic în Primul Război Mondial.

Sărbătorile Pascale bat la ușă iar autoritățile locale se străduiesc să finalizeze lucrările pe care le fac, de regulă, la fiecare început de primăvară: curățenie pe raza comunei, a spațiilor verzi, a cimitirelor și a obiectivelor care deservesc locuitorilor.

“Cimitirul avea un gard din piatră pe care l-am consolidat, s-au schimbat și porțile. Zilele acestea ne vom ocupa și de curățenia din cimitir. De asemenea, ne vom ocupa în perioada următoare și de reabilitarea bisericii din Vlahi unde nu s-au mai făcut lucrări de o perioadă”, ne-a spus primarul George Nicola cu privire la activitățile derulate pe raza comunei Aliman.

Biserica din Vlahi a fost de mai multe ori restaurată, ultimele lucrări realizate aici realizându-se în anul 2004, an în care a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Biserica a suferit în timpul războiului avarii la turlă, dar a putut fi transformată în spital

Despre biserica din Vlahi ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ puțini știu că aceasta are o încărcătură istorică impresionantă.

Chiar și localnicii cunosc puține date referitoare la înseamnătatea istorică pe care aceasta a avut-o în vremurile grele ale Primului Război Mondial.

Biserica actuală a fost construită între 1909 şi 1912 de cele câteva zeci de familii care populau satul în acea vreme. Biserica este în formă de cruce, cu o suprafaţă de construcţie la sol de 164,00 mp şi suprafaţă utilă de 107,00 mp; zidită pe temelie de piatră şi pereţii din cărămidă, cu o tencuială exterioară din terasit şi acoperită cu tablă. Turla are înălţimea de 10 metri, iar pictura bisericii a fost realizată în anul 1912 de Gheorghe Mihăiescu, de loc din Ţepeş Vodă, judeţul Constanţa.

Biserica a fost sfinţită pe 8 septembrie 1912. Din nefericire, Primul Război Mondial avea să îşi pună amprenta atât asupra locuitorilor satului Vlahi, cât şi asupra bisericii acestei comunităţi creştine.

 

Potrivit unor însemnări istorice consemnate de preotul Toma Protopopescu, protoiereul judeţului Constanţa din acele vremuri, în 1919, acesta menționa că biserica a suferit, în timpul războiului, ceva avarii la turlă, însă a putut fi transformată în spital.

În timpul Primului Război Mondial, Dobrogea se afla sub ocupaţia armatelor germane.

Sursă foto: Ziua de Constanța (Biserica în anul 1967)

Citește și:

Ședință importantă a Consiliului Local Aliman. Se votează bugetul comunei pe anul 2019

Primăria din Aliman pregătește un loc de joacă pentru copiii din Vlahii. Ce alte planuri are administrația locală pentru comunitate în 2019