MINUTA Parohia Sfântul Antonie cel Mare PIERDE procesul cu primarul Constanței pentru oprirea demolărilor

Administrație locală
Parohia Sfântul Antonie cel Mare a pierdut, în primă instanță, procesul cu primarul Constanței pentru oprirea demolărilor dispuse la lăcașul de cult.
Hotărârea Judecătoriei Constanța vine însă la circa o lună și jumătate după demolările a căror suspendare provizorie se solicitase.
Decalajul înregistrat între momenul formulării de către reprezentanții parohiei a cererii de suspendare provizorie și pronunțarea unei hotărâri de către instanța de judecată a fost dat de declinarea succesivă a dosarului între Judecătoria Constanța și Tribunalul Constanța, fiind nevoie ca judecătorii de la Curtea de Apel să soluționeze conflictul negativ de competență ivit.
Potrivit informațiilor oficiale consultate de Ziarul Amprenta, hotărârea dată acum a Judecătoriei este fără cale de atac.
Judecătoria Constanța a respins ca inadmisibilă cererea formulată de Parohia Sfântul Antonie cel Mare de suspendare a lucrărilor de demolare dispuse de primar la casa mortuară.
Așa cum precizam anterior, decizia instanței a venit la circa o lună și jumătate după lucrările de demolare, cazul fiind între timp plimbat între instanțe.
Cererea formulată de Parohia Sfântul Antonie cel Mare, inadmisibilă, spune Judecătoria
Acum, Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a apreciat că este inadmisibilă cererea formulată de parohie, instanța admițând excepția inadmisibilității cererii, pe care o invocase din oficiu.
După cum menționam anterior, conform datelor oficiale, hotărârea Judecătoriei Constanța este fără cale de atac.
Iată minuta hotărârii luate de magistrații de la Judecătoria Constanța joi, 6 februarie 2025, în dosarul deschis de Parohia Sfântul Antonie cel Mare:
„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii, invocată din oficiu.
Respinge cererea formulată de petenta (…) în contradictoriu cu intimata (…), ca inadmisibilă.
Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, azi, 06.02.2025“.
Discuțiile s-au purtat în dosarul 37854/212/2024, cauză înregistrată inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța la data de 17 decembrie 2024, în proces Parohia Sfântul Antonie cel Mare fiind reclamant, iar Unitatea Administrativ Teritorială Constanța – Primăria Constanța prin Primar fiind pârât.
Așa cum spuneam, cazul a fost înregistrat pe 17 decembrie 2024, dosarul a primit termen a doua zi, pe 18 decembrie 2024, fiind vorba despre o acțiune de suspendare provizorie, care se judecă, de regulă, în procedura urgentă.
În paralel cu acțiunea de la instanță, tot pe 18 decembrie 2024, de la primele ore, a început acțiunea de demolare a construcțiilor apreciate ca nelegale de la Parohia Sfântul Antonie cel Mare, fiind vizată inclusiv capela mortuară, potrivit dispoziției primarului de desființare
Detalii despre lucrările de demolare din dimineața zilei de 18 decembrie 2024 pot fi accesate aici și aici.
În paralel cu demolările, Judecătoria Constanța ajungea la concluzia că nu este competentă în dosarul în care fusese sesizată de către parohie cu cererea de suspendare provizorie a demolărilor, excepția fiind invocată din oficiu.
Cazul ajunge astfel la Tribunalul Constanța în aceeași zi, instanță către care fusese declinat de magistrații de la Judecătorie, iar aici primește termen pe 19 decembrie 2024, păstrându-și numărul de dosar.
Pe 19 decembrie 2024, judecătorii Tribunalului își declină, la rândul lor competența, către cei ai Judecătoriei și sesizează astfel Curtea de Apel, care trebuie să soluționeze conflictul negativ de competență astfel ivit.
După sărbătorile de iarnă, pe 9 ianuarie 2025, Curtea de Apel soluționează conflictul negativ de competență și stabilește în mod definitiv că dosarul trebuie analizat de către magistrații Judecătoriei Constanța, instanța inițial sesizată în cauză, de altfel.
Între timp, locul unde se aflase capela mortuară a fost deja „măturat“ de buldozerele a căror acțiune se încerca a fi suspendată, prin demersul în instanță al parohiei. Detalii și imagini pot fi consultate aici.
Și astfel, dosarul se întoarce la Judecătoria Constanța, Secția Civilă, miercuri, 5 februarie 2025, pentru a magistrații să aprecieze, o zi mai târziu, că acțiunea ar fi fost, de fapt, inadmisibilă.
Pe de altă parte, tot în legătură cu demolările de la Parohia Sfântul Antonie cel Mare, Tribunalul Constanța va analiza abia la finalul acestei luni, pe 27 februarie 2025, cererea pe care o formulaseră reprezentanții bisericii pentru suspendarea executării dispoziției de primar prin care fuseseră dispuse lucrările de desființare.
Hotărârea pe care o va lua Tribunalul în dosarul deschis de Parohia Sfântul Antonie cel Mare va putea fi ulterior atacată la instanța de control judiciar, respectiv Curtea de Apel Constanța, în recurs.
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: