Consiliul Județean Constanța a preluat, în ședința de la sfârșitul săptămânii trecute, monumentul aflat pe raza comunei Topraisar, ridicat în 1991 în memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din zonă în Primul Război Mondial în zona Topraisar – Muratan, actuala localitate Biruința.

Proiectul a fost inițiat de consilierii județeni Nicoleta Bercaru și Adrian Bereș ca o concretizare a demersurilor pe care administrația locală din Topraisar le-a făcut în ultima vreme pe lângă autoritățile județene pentru salvarea acestui monument.

Astfel, consilierii au votat trecerea monumentului și a terenului aferent, în suprafață de 1.400 mp, din domeniul public al UAT Topraisar și administrarea Consiliului Local Topraisar în domeniul public al Județului Constanța și în administrarea CJC.

Preluarea monumentului se face în scopul reabilitării, revitalizării și conservării.

În expunerea de motive, se menționează că zona Topraisar este relevantă din punct de vedere istoric pentru Dobrogea, având în vedere evenimentele desfășurate în octombrie 1916 în localitate.

Pe 1 decembrie 1991, după 75 de ani, datorită inițiativei lui Dumitru Florea, s-a inaugurat acest monument, realizat cu sprijinul lt.col. Sandu Crintea, comandantul Regimentului 34 Motorizat Topraisar.

Proiectul „Reabilitare, conservare și revitalizare prin integrarea în circuit turistic a Monumentului de for public Crucea eroilor români căzuți în Primul Război Mondial” ar putea fi realizat din fondurile proprii ale Consiliului Județean Constanța.

Citește și:

Momente istorice importante aduse în lumină de autoritățile locale din comuna Topraisar, în anul Centenarului Marii Uniri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.