Consilierii locali municipali s-au reunit, marți, în ședință extraordinară, pentru a aproba, printre altele, proiectul de hotărâre privind „Stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică”.

Primarul Decebal Făgădău a prezentat un plan de acțiuni privind creareanoului sistem de termoficare a municipiului Constanța. Astfel, după preluarea rețelei de transport a energiei termice de la CET, Constanța ar urma să înființeze o nouă companie în domeniul enerigie care se va numi „City Heat & Energy“ și care va avea cuprins în statul său atât procesul de transport și distribuție a energiei termice, cât și cel de producție. Mai exact, compania va face treaba pe care la acest moment este realizată de CET și RADET. „Pentru prima dată în 30 de ani, profitând că cele două entități Electrocentrale, care operează CET-ul, și RADET sunt în insolvență, municipiul Constanța poate fi jucător pe această piață a energiei. De aceea, ne-am asumat un calendar extrem de strâns și ambițios pentru a salva sistemul de termoficare din municipiul Constanța. (…) Noi trebuie să facem ceea ce statul român nu a făcut vreme de 30 de ani. Preluăm rețeaua de transport a energiei termice, cea care duce agentul de la gardul CET până la toate punctele de distribuție ale RADET. Acestată rețea este veche și în care nu s-a investit, generează pierderi și este supra-dimensionată. De aceea necesită investiții serioase. (…) Tot azi am aprobat achiziția serviciilor de consultanță și asistență juridică în vederea înființării și certificării noii companii de transport a energiei termice“, a spus Făgădău.

Edilul municipiului Constanța a precizat că orașul este eligibil pentru atragerea de fonduri europene în vederea modernizării și redimensionării rețelei de transport a energiei termice. În acest sens, Primăria va depune un proiect în vederea modenrizării acestei rețele de transport preluată de la CET, la finele sezonului rece sau cel mai târziu la începutul iernii 2020-2021.

Actualii angajați ai CET și RADET nu vor rămâne pe drumuri

Făgădău a precizat că în noua companie a municipiului vor fi angajați specialiștii care se ocupau de mentenanța rețelei de transport până acum.

„Ne dorim ca prin această modernizare să schimbăm și modul în care se face contorizarea și stabilirea consumului. Azi, RADET are un singur client, care se numește Asociația de proprietari sau de locatari, iar consumurile se împart cum se împart. Cred că orice proprietar își dorește să fie stăpân pe ceea ce consumă el. Astfel, vom încheia contracte individuale între cetățean și compania orașului. Vom face contorizare individuală cu o distribuție pe orizontală. Modernizarea rețelei de distribuție va fi realizată atât cu fonduri de la bugetul local, cât și de la bugetul de stat pe un program care se numește „Termia“, a explicat primarul Făgădău.

Avertisment pentru CET

Pentru a nu sta la mâna CET-ului, primarul a prevăzut ca în noua societate de termie „City Heat and Energy“ să fie prevăzută și producerea agentul termic. „Dacă Ministerul Energiei și Electrocentrale Constanța vor reuși să nască un proiect coerent și articulat prin care modernizează infrastructura de producere, CET-ul cu alte cuvinte, și generează un cost realist al gigacaloriei vom apela la această soluție, tocmai pentru a câștiga timp și a avea un sistem integrat. În situația în care nu se va întâmpla acest lucru, aceeși nouă companie a orașului „City Heat & Energy“ va trece producere a energiei termice. În momentul de față, identificăm posibilitatea de accesa fondul de modernizare, inclusiv de construiere a unei noi capacități de producție. Știu că lumea este circumspectă că orașul va avea un nou CET. Deocamdată, mergem pe relația cu CET, dar dacă nu se dorește modernizare CET-ului, vom găsi fondurile necesare pentru a produce noi energiea termică“, a mai spus primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.