Iulian Tudorache - primarul comunei Crucea
Iulian Tudorache - primarul comunei Crucea
La doi ani de la preluarea mandatului de primar al comunei Crucea, Iulian Tudorache ne-a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le implementeze în acest răstimp, cu ajutorul echipei sale, în beneficiul locuitorilor, dar și despre planurile de viitor pe care  le are pentru dezvoltarea celor șase sate componente ale comunei. 

Au fost doi ani în care echipa din cadrul Primăriei Crucea a muncit non stop pentru a pune la punct tot ceea ce administrațiile trecute nu au reușit să realizeze. De la infrastructură rutieră, la crearea unor servicii funcționale în domeniul sănătății, la educație, pe toate paliere existau lipsuri evidente.

Conștientizarea problemelor și găsirea soluțiilor au fost primii pași pe care administrația locală din Crucea a fost nevoită să îi facă.

Ulterior, găsirea resurselor financiare pentru ceea ce și-a propus a constituit cea mai grea încercare.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De la datorii de trei milioane de lei și executări silite, la alocarea, în 2022, din bugetul local a trei milioane de lei din fonduri proprii pentru INVESTIȚII

La momentul în care Iulian Tudorache a preluat mandatul de primar, primăria Crucea se confrunta cu trei probleme extrem de grave: o datorie de 3 milioane de lei către diferiți colaboratori, executări silite în valoare de aproximativ 1 milion de lei, cu sechestre puse pe bunuri ale comunei, dar și peste 20 de măsuri dispuse de Curtea de Conturi (organ de control care verifică modul de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public) care nu fuseseră duse la îndeplinire.

Cu eforturi mari, la un an distanță, primarul comunei ne declara, la finalul lunii noiembrie 2021, că toate datoriile au fost achitate, iar Primăria Comunei Crucea NU mai înregistra restanțe.

Acum, la un an distanță de la acea declarație, primarul Iulian Tudorache ne-a declarat că pentru investițiile din anul 2022, Primăria Crucea a alocat trei milioane de lei din fonduri proprii. O sumă importantă în contextul istoricului datoriilor pe care le-a avut în trecut comuna.

Realizări vizibile în toate cele șase sate ale comunei

Cu eforturi imense, implicare, multe drumuri în capitală pentru o mai bună comunicare a situației și a necesităților comunei iată că, acum, la doi ani distanță, administrația locală din Crucea este pe drumul cel bun, iar realizările sunt vizibile cu ochiul liber în toate cele șase sate ale comunei.

Eforturile pentru modernizarea infrastructurii rutiere a comunei au fost constante în acești doi ani. S-au făcut pași mărunți, dar siguri. Dovadă în acest sens stau proiectele întocmite cu mari eforturi și depuse spre finanțare pe diferite programe deschise.

Autoritățile locale au reușit să obțină finanțarea prin Programul Național „Anghel Saligny”, pentru asfaltarea a cinci kilometri de drumuri în localitatea Șiriu.

Valoarea proiectului este de 7,5 milioane de lei, iar în perioada următoare urmează  semnarea contractul de finanțare.

Recent, Primăria Crucea a depus toate documentele la Compania Națională de Investiții în vederea obținerii sumelor de bani necesare pentru repararea drumurilor afectate de inundații în 2022 din satul Crișan.

„Cel mai probabil peste un an vom obține banii, așa cum s-a întâmplat și cu drumurile afectate de viituri din Băltăgești pentru care am depus documentațiile în urmă cu un an. Este vorba despre 3,2 kilometri de drumuri, iar suma solicitată este 4,5 milioane de lei”, ne-a declarat primarul comunei Crucea, Iulian Tudorache.

Un alt proiect important pentru care s-au făcut mari eforturi este cel care privește punerea în funcțiune a instalației de apă potabilă pentru jumătate din satul Băltăgești.

„În această perioadă, din fonduri proprii se finalizează cealaltă jumătate de sat, valoarea lucrărilor fiind de 1,4 milioane de lei. Anul acesta toată comuna va avea apă curentă, singura problemă a fost pe Băltăgești. Aici aveam o problemă mare și din acest motiv grădinița din sat nu primea avizul Direcției de Sănătate Publică”, ne-a declarat primarul comunei.

Tot în această perioadă, în satul Crucea se finalizează lucrările la sistemul de canalizare: „S-au montat stațiile de epurare și s-au făcut probele la conducte. Suntem în procedură de recepție la acest moment cu acest proiect”, mai spune primarul comunei Crucea.

Totodată, pentru siguranța locuitorilor, au fost montate camere de supraveghere pe raza satului Băltăgești, iar în această perioadă se lucrează pentru finalizarea sistemului de supraveghere în satul Gălbiori. Trebuie menționat faptul că pe raza satului Crucea sunt 32 de camere, iar la Băltăgești și Gălbiori – câte 16 camere.

În perioada următoare se vor monta în Crișan, Stupina și Crucea, în zona rampelor de gunoi, șase camere de supraveghere video cu sursă de alimentare fotovoltaică și cartele cu acces la internet pentru transmiterea de date în vederea monitorizării aruncării deșeurilor.

Camere supraveghere Crucea
Camere supraveghere Crucea

De asemenea, tot pentru locuitorii comunei, autoritățile locale au demarat proiectul de înființare a rețelei de gaze în comună.

Este vorba despre un proiect de 19 milioane de euro, în care lider de proiect este comuna Crucea și parteneri comunele Târgușor, Pantelimon, Grădina și Vulturu, și care se va edifica în intravilanul și extravilanul celor cinci localități.

Proiectul a fost depus spre finanțare în luna aprilie 2022.

Rețea de gaze
Rețea de gaze
Proiecte pentru dezvoltarea comunei, depuse spre finanțare 

Pentru a atragere fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Primăria Crucea a depus, în prima sesiune, două cereri: una care vizează amenajarea unei piste de biciclete (care să pornească din centrul localității până la Biserica Izvorul Tămăduirii) și cea de-a doua care privește eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Crucea.

Tot prin PNRR – Componenta 5, Primăria Crucea a depus cerere de finanțare pentru eficientizarea energetică a Căminului Cultural Șiriu și a Căminului Cultural Gălbiori. 

Un proiect important, demarat de actuala administrație locală este cel care vizează căminul Cultural din satul Crișan, proiect care se află în procedură de licitație. Primarul comunei ne-a declarat că cel târziu în data de 1 februarie va începe execuția propriu-zisă a lucrării.

Cămin Cultural Crișan - Comuna Crucea
Cămin Cultural Crișan – Comuna Crucea
Proiect Cămin Cultural Crișan - comuna Crucea
Proiect Cămin Cultural Crișan – comuna Crucea

De asemenea, autoritățile locale au transmis recent clarificări cu privire la proiectul de modernizarea a iluminatului public pe raza comunei, proiect depus spre finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu.

Valoarea proiectului este de 1,2 milioane de lei și vizează modernizarea sistemului de iluminat din Gălbiori, Crucea și Stupina.

Autoritățile locale urmează să depună în această perioadă un proiect pentru înființarea unui Centru de Aport Voluntar.

„Este vorba despre un proiect privind gestionarea deșeurilor care cuprinde înființarea unei platforme de colectare a deșeurilor voluminoase. Finanțarea se asigură din PNRR”, a precizat primarul Iulian Tudorache.

Un alt proiect important pentru dezvoltarea comunei face referire la înființarea unui cartier nou de locuințe în Gălbiori care va cuprinde 30 de loturi de teren cu suprafețe de teren cuprinse între 850 și 1.000 de mp:

„Am primit avizul Consiliului Județean Constanța pentru Planul Urbanistic Zonal necesar cartierului de locuințe. La acest moment suntem în procedură de transparență și urmează să în luna decembrie să dăm o hotărâre de Consiliu Local în acest sens”, a precizat primarul comunei Crucea.

Autoritățile locale vor organiza o licitație pentru vânzarea acestor loturi de casă și cel mai probabil vor fi impuse și anumite condiții. Una dintre ele ar fi cea care vizează ridicarea locuinței într-un termen anume – cinci ani, spre exemplu – iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, terenul va fi răscumpărat la valoarea la care a fost vândut.

Primarul comunei Iulian Tudorache este încrezător în ceea ce privește proiectul loturilor de casă și ne-a declarat că cel mai probabil va fi nevoit în 2023 să mai gândească un astfel de cartier pentru a face față solicitărilor.

Școli, grădinițe și terenuri de sport la standarde europene, burse dublate și meditații plătite de primărie pentru elevii din anii terminali

Crearea infrastructurii în comună, dar și realizarea unui climat propice pentru elevi au fost  obiectivele pe care primarul Iulian Tudorache și le-a propus încă din prima zi de la preluarea mandatului.

În ultimul an, cu multă muncă dar și cu sprijinul echipei de consilieri și al echipei din primărie s-a reușit modernizarea tuturor instituțiilor de învățământ de pe raza comunei.

Astfel, au fost făcute renovări la grădinițele din Gălbiori, Crișan, Băltăgești și Stupina și la școala din Stupina. În prezent, pe lângă renovările ce s-au realizat la clădirile grădinițelor și la suprafața locului de joacă de la Grădinița Crucea, acum toate au mobilier nou. De asemenea, de mobilier nou au beneficiar și elevii din două clase din cadrul Liceului tehnologic Crucea.

În plus, au fost realizate lucrări de modernizare la terenul de sport de la Școala din Stupina și de la Școala din Crucea, lucrări care au fost finalizate.

teren de sport Crucea
teren de sport Crucea
teren de sport Crucea
teren de sport Crucea

Recent a fost dat ordinul de începere pentru lucrările care vor fi realizate la terenul de sport de la Crișan. „Lucrările au fost realizate din fondurile proprii ale primăriei, iar fiecare teren a costat 388.000 de lei, plus TVA”, ne-a explicat primarul Iulian Tudorache.

La acest moment se elaborează documentațiile tehnice pentru următoarele două terenuri de sport ce se vor executa în primăvara anului 2023 respectiv cele din Gălbiori și Băltăgești.

De asemenea, toate instituțiile de învățământ de pe raza comunei beneficiază de încălzire electrică sau pe gaz, soluțiile fiind înlocuite recent pentru o mai mare eficiență și costuri mai mici.

Pentru că toți elevii comunei sunt importanți și au nevoie de sprijin, la inițiativa primarului Iulian Tudorache, în 2021 și 2022, la început de an școlar, toți copiii, aproximativ 370 de copii, începând de la grădiniță până la clasa la clasa a XI-a, au primit rechizite școlare. În plus, de 1 Iunie, copiii înscriși la școlile și grădinițele de pe raza comunei au primit cadouri.

De asemenea, tot în sprijinul elevilor, autoritățile locale au facilitat și în anul școlar precedent, dar și în cel ce se derulează în prezent, prezența unor profesori pentru efectuarea unor meditații la matematică cu elevii claselor a VII-a și a VIII-a. O dată pe săptămână, aproximativ 45 de copii beneficiază de acest sprijin.

În plus, din acest an școlar, toți elevii din comuna Crucea sunt incluși în programul guvernamental „Masă Caldă„.

Un ajutor important pentru elevi, dar și pentru profesori sunt bursele pe care administrația locală le-a alocat, ale căror cuantum a crescut semnificativ în acest an școlar, comparativ cu cel anterior.

Astfel, Primăria acordă lunar 15 burse de merit al cărui cuantum a crescut de la 400 de lei la 500 de lei și 114 burse sociale în valoare de 200 de lei. Practic, în acest an școlar, sunt de două ori mai multe burse acordate comparativ cu anul trecut.

O altă reușită cărei i se datorează edilului Iulian Tudorache este înființarea unei clase de liceu la Liceul Tehnologic din Crucea.

De asemenea, printr-o sponsorizare Liceul Tehnologic Crucea a fost dotat cu table inteligente, iar printr-un proiect, toate școlile au beneficiat de camere web, videoproiectoare, tablete pentru copii și laptopuri pentru cadrele didactice.

Și sănătatea a constituit o prioritate pentru actuala administrație locală

„Suntem printre cei 100 de beneficiari din toată țara ai centrelor medico-sociale integrate. Termenul de depunere a proiectului este 15 decembrie, iar până la sfârșitul anului trebuie să semnăm contractul de finanțare. Proiectul nostru vizează recompartimentarea și schimbarea destinației Centrului de Informare Turistică în Centru Medico-Social Integrat. Vom angaja două asistente medicale și un asistent social”, ne-a mai precizat primarul comunei Crucea.

Totodată, cu o investiție de 110.000 de lei, la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice a fost schimbată soluția de încălzire și au fost achiziționate 26 de paturi ortopedice. De asemenea, a fost montată instalația solară de producere a apei calde și centralele termice pe gaz împreună cu instalația aferentă de alimentare.

Un plus adus locuitorilor comunei Crucea a fost înființarea, la data de 11 august 2022 a Serviciul de Evidență a Populației, iar până acum au fost eliberate 156 de buletine.

SPCLEP Crucea
SPCLEP Crucea
Autoritățile locale pregătesc, în premieră pentru comună, „Festivalul Colindelor”

Și zonele recreative ale comunei au fost modernizate.

Parcul din centrul localității Crucea a fost modernizat, au fost asfaltate aleile pietonale, a fost montat gazon, instalație de irigare automată și s-au plantat flori. De asemenea, întreg parcul a fost dotat cu mobilier urban.

Totodată, pentru ca și locuitorii comunei Crucea să se bucure de o zi a comunei, autoritatea locală a organizat pentru prima dată după o lungă perioadă de timp o astfel de sărbătoare care s-a bucurat de un real succes. Evenimentul a avut loc în data de 17 septembrie 2022, iar printre invitați s-a numărat și cunoscuta și îndrăgita cântăreață de muzică populară Maria Dragomiroiu.

Ziua Comunei Crucea 2022 - 17 septembrie
Ziua Comunei Crucea 2022 – 17 septembrie

De asemenea, autoritatea locală a facilitat copiilor din localitate diferite spectacole de teatru oferite de actorii Teatrului pentru Copii și Tineret Căluțul de Mare din Constanța.

În această perioadă, autoritățile locale pregătesc un alt eveniment cultural artistic Festivalul Colindelor, un spectacol la care invitată este Corala Armonia, corala Arhiepiscopiei Tomisului, și la care vor fi angrenați toți copiii comunei, dar și cetele de colindători care există în fiecare sat.

Corala Armonia
Corala Armonia

„Colindele pe care le cântă cetele din fiecare sat sunt diferite și vrem să le promovăm și să le ducem mai departe, să nu se piardă”, ne-a spus primarul Iulian Tudorache.

Dacă în doi ani, administrația locală aflată sub directa coordonare a primarului Iulian Tudorache a putut veni cu atât de multe schimbări la nivelul întregii comune, pe toate palierele, atunci ne așteptăm ca peste alți doi ani, la finalul mandatului, comuna să fie cu adevărat transformată din temelii.

Vom urmări îndeaproape proiectele primarului și ale echipei sale și vă vom ține la curent cu toate lucrurile bune de care vor beneficia generațiile actuale, dar și viitoare.

Citește și:

Primăria Crucea a obținut finanțare pentru amenajarea unei piste de biciclete și a două stații de încărcare a vehiculelor electrice

Aproape 400 de elevi ai Liceului Tehnologic Crucea vor beneficia de masă caldă în acest an școlar. Primarul Iulian Tudorache: „În anii următori vom ajunge să avem cantină și bucătărie proprie”

Proiect de 19 milioane de euro: Încă un pas înainte spre înființarea rețelei de distribuție de gaze în comunele Crucea, Grădina, Târgușor, Pantelimon și Vulturu

Comunele Crucea, Grădina, Pantelimon, Târgușor și Vulturu vor avea rețea inteligentă de GAZE NATURALE. Proiectul a fost depus spre finanțare

Compania Națională de Investiții a scos la licitație proiectul de construire și dotare a Căminului Cultural din satul Crișan, comuna Crucea

(FOTO) Cum au sărbătorit elevii Ziua Liceului Tehnologic Crucea. Directorul unității de învățământ promite că vor mai urma astfel de evenimente

Nemulțumit de alocările prin PNI „Anghel Saligny”, primarul unei comune din județul Constanța ripostează: „O mare dezamăgire, impotența politică a unui guvern cu 67% susținere în Parlament”

(FOTO) Sărbătoare mare în comuna Crucea, la primul eveniment organizat de autoritățile locale, dedicat Zilei comunei

Ziua Copilului sărbătorită în comuna Crucea: Teatru de păpuși, cadouri și activități sportive pentru cei mici. Și copiii din comunele Horia, Pantelimon și Topalu sunt așteptați la distracție

Vasile Adam, eroul comunei Crucea, sărbătorit de Ziua Veteranilor de Război. Anul acesta împlinește 100 de ani

RAPORT DE ACTIVITATE. Comuna Crucea între trecut și viitor: ”Chiar dacă lucrurile nu se pot transforma peste noapte, când investești timp, energie și suflet în ceea ce faci, rezultatele nu întârzie să apară!”

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.