Anul 2022 este pentru autoritățile din Pantelimon  unul în care proiectele vechi, moștenite de la vechea administrație, dar și unele noi, demarate în ultimii ani, vor fi finalizate. „Am preluat cinci proiecte mari blocate: două am reușit să le închei, unul este în curs de încheiere, unul în vom finaliza în acest an și ultimul, sper eu, în 2023.”, ne-a declarat primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu. O șosea ocolitoare pentru mașinile de mare tonaj, canalizarea și stația de epurare sau lucrările la grupurile sanitare la cinci unități de învățământ din comună sunt doar câteva dintre proiectele care vor fi finalizate în acest an. Există însă și probleme cu câteva proiecte care ar fi fost necesare comunității din Pantelimon pe care primarul speră să le rezolve anul acesta, legate de modernizarea iluminatului public sau construcția afterschool-ului din satul de reședință.

Recent, o veste bună a venit din partea Companiei Naționale de Investiții care a scos la licitație lucrările de „Proiectare, asistența tehnică proiectant și execuția lucrărilor” pentru obiectivul de investiții: “Reabilitare și modernizare clădire centru multifuncțional”, situat în comuna Pantelimon, strada Principală, nr. 13.

Valoarea contractului este de puțin peste un milion de lei, lucrările urmând a fi realizate în termen de 15 luni de la data semnării contractului.

În afara acestui proiect, cel mai recent scos la licitație, autoritățile locale au la acest moment mai multe proiecte în lucru.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Dintre acestea, într-un stadiu avansat se află proiectul care vizează pietruirea și asfaltarea străzii Nucilor din Pantelimon.

„Este o stradă de un kilometru pe care o facem cu bani din bugetul local. Este un fel de variantă a localității. Era nevoie de realizarea acestui drum pentru că, având carieră pe raza comunei, cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că pe drumul județean care trece prin localitate trec camioanele încărcate cu piatră. Astfel, pentru a evita disconfortul creat oamenilor, am luat această decizie și investim bani în acest sens”, ne-a declarat primarul comunei Pantelimon.

Cât privește asfaltarea străzilor din comună, primarul ne-a declarat că se așteaptă finanțarea pentru Drumul Comunal 75 Nistorești-Pantelimon. De asemenea, în satul Nistorești mai sunt de asfaltat câteva străzi.

„Suntem în execuție cu alt proiect acolo, cu fonduri obținute prin PNDL II, proiect care vizează asfaltarea străzilor din intravilanul satelor Nistorești și Călugăreni. La Nistorești au rămas trei străzi neasfaltate pentru că în trecut s-a considerat că acelea sunt în regulă. Nu a fost așa, asfaltul a fost prost, carosabilul fiind afectat și de lucrările de canalizare efectuate ulterior”, a explicat Costel Armășescu. 

Anul acesta vor fi finalizate lucrările la rețeaua de canalizare

Lucrările de canalizare în toate cele cinci sate ale comunei sunt pe ultima sută de metri, iar anul acestea acestea se vor încheia:

„Lucrările pentru rețeaua de canalizare au fost începute în anul 2015, dar au fost doi ani de întrerupere. Am avut multe probleme, a trebuit să reautorizăm proiectul, dar și procese. Anul acesta lucrările se finalizează”, a explicat primarul.

Pentru satele Nistorești și Călugăreni, autoritățile locale au realizat deja lucrările de branșare a gospodăriilor la rețeaua de canalizare, înainte de demararea lucrărilor de asfaltare în cele două sate, tocmai pentru a nu mai distruge ulterior asfaltul.

Aici vorbim de lucrări de branșare realizate la aproximativ 130 de gospodării, realizate cu firma Primăriei, Ulmetum Service SRL.

După ce vor fi încheiate lucrările la rețeaua de canalizare, urmează să se facă racordarea la canalizare și a gospodăriilor din celelalte trei sate.

„Singura problemă este că acum trebuie să facem aceste lucrări din bugetul local. Important este să finalizăm lucrările la reșeaua de canalizare, să facem recepția, probele și apoi branșamentele. Cel mai devreme lucrările vor fi finalizate în această toamnă”, explică primarul.

Probleme cu lucrările la after-school-ul din comună

În 2014, administrația locală de la acea vreme a obținut finanțare din fonduri AFIR pentru realizarea unui after school pentru copiii comunei.

„Banii au fost asigurați, contractul de finanțare fiind semnat la acel moment. S-a derulat o licitație, în 2018, la care nu s-a prezentat nimeni. După ce au fost actualizate prețurile, s-a reluat procedura, în 2020. Societatea care a câștigat contractul a demarat lucrările în 2021, iar la un moment dat acestea au fost stopate din cauza prețurilor care s-au majorat. Am așteptat ordonanța de urgență pentru actualizarea prețurilor, după care firma a reluat lucrările. Însă, de când prețurile materialelor au crescut acelerat, lucrările au fost din nou oprite, fiind la acest moment blocate”, a explicat primarul.

La acest moment, doar 20% din lucrare este realizată.

Suplimentarea de bani pentru lucrări se poate face doar din bugetul local.

„Noi nu avem cum să alocăm alți bani pentru că nu avem cadru legal. Pentru că ei s-au mișcat cu lucrările foarte greu, au prins toate măririle de prețuri”, spune primarul.

Constructorul este încă în termenul de execuție a lucrării, mai exact doi ani.

De asemenea, este în lucru proiectul de extindere cu grupuri sanitare a unităților de învățământ de pe raza comunei. În satul Runcu vor fi realizate grupuri sanitare la grădiniță și la școală, în satul Pantelimon de Jos la grădiniță și la școală, iar la Nistorești la grădiniță. Aici, lucrările au fost începute în 2018, blocate parțial o perioadă de timp, dar reluate. Finalizarea proiectului finanțat prin PNDL II este așteptată în acest an.

Se modernizează sistemul de iluminat public și în celelalte trei sate din comună

Autoritățile locale vor mai depune un proiect în vederea asigurării finanțării prin PNRR a modernizării sistemului de iluminat public în trei din cele cinci sate ale comunei. În celelalte două sate – Pantelimon și Nistorești lucrările au fost deja executate anterior.

În ședința de Consiliu Local din această lună va fi adoptată cerere de finanțare și indicatorii tehnico-economici pentru introducerea rețelei de gaze în două dintre satele comunei – Pantelimon de Sus și Pantelimon de Jos, proiect ce urmează a fi depus prin Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

În plus, autoritățile locale vor depune, până la data de 1 aprilie, un proiect de eficientizare energetică a Căminului Cultural din Pantelimon de Sus. Și căminul cultural de la Runcu, ale căror lucrări au fost începute de mai multă vreme, încă din anul 2015, așteaptă finanțare de la CNI.

„Proiectul a fost făcut în proporție de 40%, dar s-a blocat din 2017. Am făcut reproiectare și tot ceea ce a trebuit și am depus proiectul pentru finanțare la Compania Națională de Investiții. Acum așteptăm”, a mai explicat primarul.

Și pentru atragerea de fonduri din Programul Operațional Regional Primăria Pantelimon a depus un proiect în vederea dotării unui centru comunitar integrat. Pentru construcția lui – care va fi o extindere a dispensarului din localitate se va depune proiect prin PNRR.

De asemenea, autoritățile locale așteaptă semnarea proiectului de finanțare pentru achiziția de tablete, videoproiectoare și laptopuri pentru elevii și unitățile de învățământ de pe raza comunei.

Citește și:

Au fost scoase la licitație lucrările de reabilitare și modernizare a centrului multifuncțional din comuna Pantelimon

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!