Autoritățile locale din Saligny și-au propus în acest an să reușească să obțină finanțarea pentru proiectul de aducțiune de gaze. Chiar dacă studiul de fezabilitate pentru acest proiect era gata de mai bine de un an și administrația locală era aproape să semneze contractul de finanțare, schimbările politice și legislative de anul trecut, au anulat toată munca depusă astfel că acum Primăria Saligny se află în situația în care trebuie să refacă studiul de fezabilitate. 

“Vrem să facem asociația între trei comune – Saligny, Cuza Vodă și Mircea Vodă și să depunem împreună. Am avea punctaj maxim, am avea peste 3.000 de branșări. Avantajul partenerilor noștri de la Cuza Vodă ar fi că ei sunt cel mai aproape de conductă. Doritori sunt, ei trebuie să semneze un acord de principiu”, ne-a spus primarul Ion Beiu,

În continuare se lucrează la Centrul Medical din localitate, iar până la sfârșitul anului acesta va fi gata.

După o lungă perioadă în care Căminul Cultural din Ștefan cel Mare a trecut prin mâinile a doi constructori neserioși, iată că cel de-al treilea constructor care a preluat contractul de reabilitare și modernizare a obiectivului la finalul anului 2019, a reușit să finalizeze lucrarea și să o predea autorităților locale.

Iar acum, autoritățile locale au reușit să îl mobileze și să pună în funcțiune centrala electrică. În perioada imediat următoare trebuie să doteze și să mobileze bucătăria astfel încât totul să fie pregătit pentru evenimentele care se vor putea organiza acolo.

Capacitatea Căminului Cultural din Ștefan cel Mare este de aproximativ 300 de persoane.

Planurile pentru anul acesta sunt multe, însă toate depind de banii pe care îi vor primi după ce bugetul național va fi adoptat.

“Avem de terminat asfaltarea – drumul către cimitir din Ștefan cel Mare, câteva podețe unde nu s-au făcut legăturile, câteva retușuri în Cartierul Tabără, strada Gării – care nu a fost prinsă în proiectul de asfaltare, Strada Catonului. Ne dorim să facem un after school pentru copii pe care să îl facem la Faclia. Acolo avem o școală închisă și vrem să o transformăm. La Centrul Medical din comună se lucrează într-un ritm bun și se va termina anul acesta. De asemenea, trebuie să terminăm de renovat și Căminul Cultural la Faclia. Avem în plan și să renovăm toate școlile, să găsim programe de finanțare. Proiecte avem multe, să vedem ce buget ni se alocă pentru anul acesta”, ne-a spus viceprimarul Nicolae Țeleneanu.

Situația gravă privind restituirea impozitelor pe eoliene

O altă problemă cu care se confruntă autoritățile locale la acest moment este litigiul pe care îl are, la fel ca alte 19 primării din județul Constanța, cu firma care are eoliene pe teritoriul comunei. Reamintim că producătorii de energie electrică eoliană au câștigat în instanță procesele privind recuperarea sumelor plătite autorităților locale pe turnurile de susținere a turbinelor eoliene, care erau asimilate cu clădiri.

În Dobrogea sunt 20 de primării care au de restituit impozit pe construcție – pe piciorul de susținere a turbinei eoliene care, în conformitate cu Legea 571/2003 privind impozitele pe clădiri, aceste construcții erau considerate clădiri. Mai târziu, companiile ce dețin aceste eoliene au reușit să anuleze în instanță actul prin care ele au fost considerate construcții și să solicite restituirea impozitelor achitate până în 2018, inclusiv penalități pentru sume.

“Noi nu suntem de vină, greșeala este a lor. Noi am făcut întâmpinări la Ministerul Energiei, la Guvern și să vedem dacă se va rezolva ceva. Noi am avea de restituit cât bugetul comunei pe doi ani – cel nerealizabil, asta ar însemna să se intre în faliment. Este vorba despre 20 de miliarde pe care îi avem de dat.”, spune primarul Ion Beiu.

Citește și:

Saligny: Taxele și impozitele locale în 2021 rămân neschimbate

Crescătorii de animale din comuna Saligny, așteptați să-și depună cererile pentru închirierea pajiștilor de pe raza localității

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar