Lucrări Confort Urban SRL - Constanța
Lucrări Confort Urban SRL - Constanța
Publicitate
Clubul Sportiv Medgidia
Dispute aprinse au avut loc astăzi în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa. 

Chiar dacă consilierii USR au solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, primarul Vergil Chițac și-a menținut opțiunea și proiectul a intrat în dezbateri.

În cadrul dezbaterilor a intervenit și city managerul Felicia Ovanesian care a venit cu mai multe argumente legate de necesitatea adoptării acestui proiect de hotărâre.

Consilierii PSD au solicitat edilului mai multe explicații cu privire la această decizie, argumentând, prin vocea celui mai nou consilier local, Dan Georgescu, că este pentru prima dată când administrația publică locală ridică problema potrivit căreia SC Confort Urban SRL nu face față activității pe care o desfășoară.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„În referatul de aprobare, s-a menționat că capacitatea de acoperire a tuturor zonelor necesită intervenții. În contractul cadrul, se prevede că Primăria are dreptul a controla și a întocmi note de constatare. Întrebarea noastră este – Ați realizat și propus soluții la problemele identificate? Ce cheltuieli suplimentare presupun cele prezentate de dvs.? Care sunt zonele din Constanța care ar avea nevoie de această intervenție suplimentară?” (…) Trebuie să apreciem faptul că cei de la Confort Urban și-au făcut treaba. Confort Urban rulează un buget de 50 milioane de lei pe an. Noi ne dorim ca acest buget anual să rămână constat sau să crească, adică să încurajăm activitatea Confort Urban? Externalizarea nu va afecta eficiența? Și dacă nu va afecta de ce nu vedem o analiză prin care să vedem că nu se îngroapă activitatea prin externalizare?”, a intervenit liderul de grup, consilierul PSD, Costin Răsăuțeanu. Liderul social-democrat a mai precizat că din cauza externalizării, au fost verificări și note lăsate de către reprezentanții Curții de Conturi.

Potrivit primarului Vergil Chițac societatea Confort Urban SRL, prin contract de delegare a serviciilor, are niște limite iar acest aspect  a fost constatat la momentul când a întocmit bugetul.

„Productivitatea lor, puterea pe care o au ei este mult mai mică decât nevoia orașului. Orașul se dezvoltă, câte străzi noi trebuie să facem, străzi de reparat, intrări, bulevarde. Dacă ne-am pune problema ca societatea Confort Urban să poată să ajungă din urmă vreodată, probabil că viețile noastre vor trece și dacă ne mai naștem odată.

Dacă am capitaliza este mult mai scump decât ceea ce am propus.

În contractul de delegare este scris că această societate nu poate subcontracta mai mult din 5% din totalul proiectelor dintr-un an de zile. Noi dorim ca aceasta să facă un acord-cadru pe surse minime și să scoată la licitație și în paralel cu Confort Urban să repare străzile, pentru a aduce orașul într-o formă mai bună. Când spuneți că astfel de contracte au făcut obiectul unor decizii ale Curții de Conturi vă referiți la alt contract. Confort Urban a subcontractat lui Shapir și au făcut ei lucrările. Să nu aveți niciun dubiu din punct de vedere al situației juridice. Să gândim rațional. Dacă în contractul de delegare putem subcontracta 5%, de ce nu am putea și mai mult? Cineva spunea așa – „Aici nu face primăria lucrul ăsta”. Ca să facă primăria așa – străzile cu nume și prenume le retragem din administrarea lui Confort Urban către primărie și ne ocupăm noi de licitație. Când ele sunt retrase de la Confort Urban nimeni nu le întreține. Uitați-vă pentru niște amărâte de stații de autobuze că a durat 1 an de zile”, a precizat Chițac.

Costin Răsăuțeanu a propus ca acest proiect de hotărâre să fie însoțit de un studiu de impact: „Trebuie să înțelegem cât la sută din eforturile sau contractul de delegare va fi afectat de externalizare, despre câți bani vorbim și despre modul cum s-a ajuns la concluzia că această societate nu poate duce la bun sfârșit (…) Aici nu se vorbește de niciun procent. Se vorbește de toate proiectele care se pot externaliza. Aceste cinci milioane de lei pe an pot însemna 100 de milioane într-o nouă externalizare. Trebuie să știm exact ce vreți să aprobați”.

Discuțiile în contradictoriu au continuat până la momentul în care city managerul Felicia Ovanesian a intervenit: „Obiectul proiectului de hotărâre, sunt sigură că nu aprobă nicio externalizare. Se tinde la punerea în acord a contractului de delegare cu Legea 51/2006 în baza în care a fost delegat. Legea, la art. 29, art. 17-19-14, spune expres că subcontractarea se poate face doar în baza legii achizițiilor publice. În forma în care contractul se prezintă, cu volumul de 5%, contractul este în conflict cu regulamentul de funcționare a serviciilor publice. Suplimentar, nimeni nu a venit să solicite aprobarea unei asemenea subcontractări. În ceea ce privește studiul de impact solicitat, studiul de impact a ce, asupra ce? Ca să știm ce solicităm. Al cărui demers, asupra cărei componente, asupra cărei entități?”, a explicat city managerul, evidențiind că studiile de impact au fost realizate deja de Confort Urban.

Ulterior, Felicia Ovanesian, vizibil iritată de discuțiile în contradictoriu, a punctat faptul că însăși solicitarea celor de la Confort Urban a acestor studii denotă faptul că societatea nu face față la ce e nevoie există în mod real în municipiul Constanța.

După nenumărate alte discuții în contradictoriu, proiectul de hotărâre nu a trecut: a fost votat de 10 consilieri, 7 votând împotrivă iar 9 consilieri s-au abținut de la vot.

Foto: Arhivă (Ilustrativ)

Citește și:

Ce planuri are Primăria Constanța pentru noua societate care va reuni Confort Urban și RAEDPP

Cine sunt membrii CA-ului care au votat schimbarea la Confort Urban SRL prin numirea lui Stere Hira director general

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.