Municipiul Medgidia este tot mai aproape de concretizarea unei investiții importante – fabrica de amidon. Astăzi, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Medgidia a avut loc dezbaterea publică cu tema “Inițiere PUZ – construire fabrică de amidon, instalații aferente, clădiri de birouri, administrative și împrejmuire imobil – teren identificat cu nr. cadastral și extras de carte funciară 106771, municipiul Medgidia”, al cărei inițiator este SC OMNIA Europe SA. Potrivit termenelor înaintate de reprezentanții proiectantului investiției, prezenți astăzi la dezbatere, la finalul an ului 2019 vor începe lucrările la viitoarea fabrică de amidon. Aceasta va avea deschidere atât către calea ferată, cât şi la Canalul Dunăre – Marea Neagră și va fi amplasată în zona centurii municipiului Medgidia, în locul unde odată a funcționat Ferma Spicul.

În 2015, investiția era doar la stadiul de discuție. Un antreprenor turc, venit la Peștera după ce auzise că este singura localitate unde prețul apei era un leu, a reușit, la patru ani distanță să dea speranțe localnicilor din Medgidia că orașul va căpăta un suflu nou odată cu construirea acestei fabrici de amidon. Iar speranțele devin, încet, dar sigur, o investiție concretă.

Astăzi a fost făcut un prim pas în perspectiva realizării acestui deziderat, mai exact, a fost organizată o primă dezbatere publică privind inițierea PUZ-ului investiției.

Dezbaterea a fost susținută de către doi dintre reprezentanții firmei de proiectare, Specto Management Solutions, arhitectul Dana Gosporovici și coordonatorul proiectului – Bariș Ubus. Aceștia le-au prezentat celor prezenți detaliile legate de rolul planulului urbanistic zonal prin care se stabilesc condițiile pentru utilizarea funcțională a terenului în relație cu planurile de urbanism aprobate în zonă, reglementarea funcțiunii terenului, a modului de ocupare a terenului și a condițiilor de realizare a construcțiilor. “La această fază, noi, în calitate de proiectanți, trebuie să demonstrăm că funcțiunea se încadrează în zonă, că respectăm toate prevederile legale, începând de la mediu, sănătatea populației și altele. Este o fază de analiză și integrare mai mult”, a mai precizat arhitectul Dana Gasporovici.

Terenul analizat în P.U.Z. este situat în partea de Est a municipiului Medgidia, la sud de Canalul Dunare Marea Neagră, într-o zonă industrială parțial funcțională, aflată în proprietatea S.C. OMNIA EUROPE S.A., conform C.F. nr. 106771, în zona unde a fost Ferma Spicul.

Suprafaţa de 103.038,96 mp a teritoriului analizat în P.U.Z. este alcătuită din teren viran neconstruit, neexistând riscuri naturale în zona studiată şi nici în vecinătăţi. În zonă nu sunt surse majore de poluare a mediului. Reprezentanții proiectantului au precizat că standardele de mediu pe care le vor respecta investitorii depășesc stadardele impuse de autoritățile de mediu române.

Fabrica va utiliza apă din puțuri proprii, și nu din rețeaua orașului. Apa va fi deversată în Canalul Dunăre-Marea Neagră după ce va fi tratată într-o stație de epurare de ultimă generație. “Epurarea apelor uzate pe care fabrica le va folosi, atât tehnologice, cât și menajere, se va face printr-o stație de epurare de ultimă generație cu deversare în Canalul Dunăre-Marea Neagră și bineînțeles îndeplinind toți parametri de calitate impuși de normele în vigoare, NTPA001. Stația de epurare este la stadiul de proiectare la acest moment în Turcia. Conform declarațiilor beneficiarilor stația ce se va monta aici va asugura parametri peste cei impuși de lege”, a mai adăugat reprezentantul proiectantului general.

După faza aprobării Planului Urbanistic Zonal va urma obținerea autorizației de construcție, aceasta urmând a se realiza în mod etapizat, producția crescând treptat până în anul 2025.

Arslan Ozgun: “Această fabrică înseamnă viață pentru Medgidia”

O investiție de o asemenea anvergură va aduce pe lângă bani la bugetul local și sute de locuri de muncă. 200 de angajați vor lucra în viitoare fabrică de amidon din Medgidia, însă numărul celor care vor fi angrenați pe orizontală în acest proiect va depăși 2.000. “Vor fi multe servicii conexe pe lângă această fabrică și automat vor beneficia mai multe persoane de pe urma construirii acestei fabrici. Această fabrică înseamnă viață pentru Medgidia. Este prima investiție de acest nivel care se realizează aici, în Medgidia”, a precizat Arslan Ozgun, consilier local și reprezentant al investitorului S.C. OMNIA EUROPE S.A.

Inițial, investiția în construcția fabricii era mai mare însă din cauza faptului că în 2017 nu a fost deschisă nicio sesiune de ajutor de stat, investitorii au micșorat valoarea investiției astfel încât ei să poată suporta integral investiția. Ulterior, ajutorul de stat a fost obținut, iar la finalul anului 2018, Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice semna acordul de finanțare în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore (807/2014), care viza proiectul de construire a fabricii de amidon în municipiul Medgidia. Contribuția statului în cadrul acestui proiect este de 80 de milioane de lei, urmând ca partea investitorului turc să acopere diferența până la 40,2 milioane de euro. “Pe parcurs, investiția se va extinde și vor produce și altfel de produse”, a mai adăugat Arslan Ozgun.

Menționăm că fabrica, a cărei construcție va demara în acest an, va produce amidon și maltodextrină, gluten,  gluten furajer şi germeni de porumb.

Citește și:

Cea mai mare fabrică de amidon din sud-estul Europei își deschide porțile în Medgidia din anul 2019