În prag de toamnă, Festivalul „Rodul Pământului” a adus la Cumpăna oaspeți din țară, dar și de peste hotare, din Republica Moldova, dar și sute de vizitatori care au  însuflețit pentru două zile localitatea.

Povestea celei de-a XVII-a ediții a festivalului „Rodul Pământului” desfășurat la Cumpăna a debutat sâmbătă, într-o dimineață frumoasă de toamnă, cu o paradă a ansablurilor folclorice și a oaspeților sosiți pentru această sărbătoare prin toată comuna, însoțiți de primarul Mariana Gâju.

Tinerii îmbrăcați în port popular românesc, în frunte cu primarul Mariana Gaju, acompaniați de Fanfara RAJA au defilat spre stadionul Victoria Cumpăna pe care autoritățile locale l-au amenajat.

La fel ca în anii precedenți, evenimentul a reunit producători agricoli, meșteșugari și gospodine din întreagă țară, veniți să își prezinte hărnicia și priceperea în bucătărie, la lucrul câmpului și la creșterea animalelor.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Odată cu pregătirea cămării pentru iarnă, cei prezenți s-au putut bucură și de alte surprize cuprinse în program: parada recoltei, expoziție de animale, standuri cu vânzare de produse tradiționale, legume, fructe, spectacole și premieri ale celor mai buni gospodări din Cumpăna.
În acest an Festivalul Internațional ”Rodul Pământului” este realizat sub egida Centenarului Marii Uniri și a celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria-Mamă, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

„Pământul se cunoaște după rod, ci și oamenii după fapt”

Zeci de oaspeți din mai multe județe ale țării, dar și din Republica Moldova și Turcia au răspuns prezent invitației primarului Mariana Gâju, un edil-șef de comună admirat de toți cei prezenți.

De asemenea, la deschiderea evenimentului a fost prezent și prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, dar și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu. Ambii și-au manifestat susținerea Guvernului, respectiv a autorităților județene, față de proiectele pe care administrația locală din Cumpăna le implementează. „Depuneți mult suflet, munciți cu multă dăruire. Vă promit că veți avea tot sprijinul Guvernul! Felicitări!”, a spus prefectul.

„Cele mai sincere felicitări și urări localnicilor orașului orașului moldovenesc Cricova, aceeași frați ca și dumneavoastră, vorbim aceeași limbă, avem aceleași rădăcini, aceeași urmași ai dacilor suntem. Mulțumim pentru invitație, sunt pentru a doua oară în comună. Văd lucruri noi, apare o invidie albă că aveți un primar care reușește să le facă pe toate. Cursul unei corăbii depinde de căpitan, vă felicit că v-ați ales căpitanul care conduce corabia”, a spus Valentin Guțan, primarul comunei Cricova, Republica Moldova.

Alături de comunitatea locală din Cumpăna a fost și viceprimarul orașului Edremit din Turcia, Mehmet Ertaș, alături de care primarul Mariana Gâju a semnat un protocol de înfrățire între cele două localități.

La invitația autorităților locale din Cumpăna au răspuns și Yurt Yldirim – din partea Camerei de Agricultură și Comerț din Edremit, dar și secretarul general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Dumitru Butănoiu, Emil Drăghici – președintele Asociației Comunelor din România, Ion Dolganiuc – primarul comunei Colibași, Raionul Cahul, Republica Moldova,  Alexei Busuioc – primarul comunei Capaclia, Republica Moldova, Nina Costiuc – primarul comunei Budeți – Republica Moldova, Valentina Caian – primar comuna Strășeni, Republica Moldova.

De asemenea, la festivitatea de deschidere a fost prezent și președintele Habitat for Humanity România, Roberto Pătrășcoiu, aflat în comună cu prilejul demarării proiectului de construre a opt case în cinci zile pentru opt familii din comună. „Rodul Pământului este un nume inspirat pentru acest festival. Biblia spune că nu numai pământul se cunoaște după rod, ci și oamenii după fapt. Este o comunitate foarte strânsă la Cumpăna”.

La eveniment a fost prezent și președintele Camerei de Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Dănuț Jugănaru, cel care a admirat străduința autorităților locale: „Nu există o comună în județul Constanța care să aibă atât de multe realizări. Aici s-a obținut prima atestare a produselor tradiționale dobrogene, a ghiudemului, iar în comună sunt multe sedii de firme producătoare”.

Directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Vasile Nicoară a vorbit, în cadrul deschiderii evenimentului, despre faptul că tot ceea ce s-a petrecut în week-end la Cumpăna a pus în valoare tineretul și viitorul ei. „Suntem devotați acestei misiuni de a duce copiii pe calea cunoașterii. Trebuie să avem un model de munca și de dăruire”, a mai spus acesta.

De la sărbătoarei Zilei Recoltei nu a lipsit mustul proaspăt stors de producătorii prezenți, dar nici purcelușul la proțap pregătit îndelete, standurile de legume și fructe, miere ale producătorilor locali ori standurile de artizanat ori broderie.

Cele două zile ale festivalului au adus pe scena amenajată pe stadionul din localitate nume mari ale muzicii populare și ușoare românești cum ar fi Margareta Clipa, Veta Biriș, Elena Gheorghe sau Ionuț Galani.

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.