George Cristian, fiul fostului secretar de stat Sîrma Caraman, împădurește 200 de hectare de teren din Ciocârlia, Cobadin, Deleni și Independența
Agricultură
George Cristian Caraman, fiul fostului secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării – Sirma Caraman, face demersuri pentru împădurirea unei suprafețe de 200,59 hectare de teren aflate pe raza a patru localități din județul Constanța. El a intrat în atenția opiniei publice odată cu proiectul imobiliar de 12 etaje construit în buza plajei, în Faleză Nord, la capătul străzii Zorelelor din municipiul Constanța.
Agentia pentru Protectia Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul derulat de bucureșteanul George Cristian Craman pentru înființarea mai multor trupuri de pădure în județul Constanța.
Acestea vor fi amplasate în extravilanul comunelor Ciocârlia (18,45 hectare), Cobadin (61,2857 hectare), Deleni (99,18 hectare) și Independenta (21,86 hhectare).
APM Constanța a transmis solicitantului că pentru derularea proiectului nu este nevoie de efectuarea evaluări impactului asupra mediului.
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanta din Constanța, strada Unirii nr. 23, în zilele de luni – joi, între orele 8.00 – 16.30, vineri, între orele 8.00 – 14.00, precum şi la următoarea adresă de internet : http://apmct.anpm.ro.
George-Cristian Caraman este fiul Sîrmei Caraman, fost secretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării.
Proiectul de împădurire se realizează în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 2: Păduri și Protecția Biodiversității Investiția. Campania Națională de Împădurire și Reîmpădurire, inclusiv păduri urbane – Schemă de ajutor de stat Subvenția I.1.A „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri„.
Câți bani primesc investitorii care înființează plantații
La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Ministerul Mediului a lansat campania națională de împădurire cu fonduri din PNRR, care avea un buget de 730 milioane de euro și viza realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice până în anul 2026.
Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha.
Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.
În funcție de tipul de planțație, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înființarea noilor plantații.
De exemplu, pentru plantația de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6.379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.
În ceea ce privește plantația de salcâm, suma totală este 10.620 euro pe hectar, fără TVA, din care vor primi 5.060 euro fără TVA pentru înființare, iar întreținerea este de 3 ani.
Pentru înființarea de perdele forestiere, suprafața minimă admisă este de 0,1 ha. Dacă terenul pretabil pentru crearea acestor perdele se află în zona de câmpie proprietarii pot înființa plantație de stejar și primesc 17.434 euro fără TVA, pe hectar.
Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă suprafața de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită conform proiectului tehnic întocmit special în acest scop.
Foto: Rol ilustrativ Freepik
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Un latifundiar din Grădina vrea să înființeze o pădure pe 38 de hectare în satul Cheia
Un localnic din Cobadin împădurește aproape cinci hectare de teren. Care este scopul demersului său
Fostul primar din Topalu împădurește 3,5 hectare de teren pe care le deține
Un fost candidat la Primăria Nicolae Bălcescu înființează o pădure pe șase parcele de teren