Ministerul Agriculturii începe o acțiune de control pe întregul lanț de operare cu pesticide, inclusiv în ferme

Agricultură
Ministerul Agriculturii a anunțat că, în perioada 17 februarie 2025 – 13 aprilie, inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare județene și al structurii centrale a Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), în colaborare cu personal din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și Inspectoratele de Poliție Județene, vor desfășura acțiunea comună de control național „FITOS 2025”. Această acțiune este derulată anual, începând cu 2022.
Scopul principal al acțiunii este de a îmbunătăți siguranța și sănătatea publică, prevenind și combatând infracțiunile și contravențiile legate de regimul produselor de protecție a plantelor și de protecția mediului. Acest lucru se va realiza prin verificarea modului în care agenții economici din sectorul agricol efectuează operațiunile cu produse de protecția plantelor și condițiile în care se desfășoară aceste activități, potrivit agrointel.ro.
În România, sunt înregistrați și autorizați pentru operațiuni cu produse de protecție a plantelor un număr de 4.478 de agenți economici, dintre care 844 sunt autorizați pentru a manipula produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T). În cadrul acțiunii „FITOS 2025”, vor fi verificați cel puțin 50% din acești operatori autorizați la nivel național.
Obiectivele acțiunii includ prevenirea incidentelor care ar putea pune în pericol sănătatea publică și mediul, combaterea furturilor de produse de protecția plantelor, precum și conștientizarea fermierilor asupra riscurilor generate de utilizarea produselor neconforme. De asemenea, se urmărește descoperirea și sancționarea neregulilor în ceea ce privește utilizarea produselor de protecție a plantelor și respectarea normelor de protecția mediului.
Prin acțiunea „FITOS 2025” se dorește, de asemenea, îmbunătățirea activităților de prevenire și investigare a infracțiunilor din domeniul pesticidelor, printr-o colaborare interinstituțională între ANF și alte autorități, precum și identificarea vulnerabilităților în acest sector.
Anul trecut, în cadrul acțiunii „FITOS 2024”, au fost verificați 2.225 de operatori economici, reprezentând 53,6% din totalul celor autorizați să desfășoare operațiuni cu produse de protecția plantelor. În urma verificărilor, au fost constatate 304 infracțiuni de natură penală și s-au aplicat 173 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 623.130 lei.
Acțiunile de control acoperă întregul lanț de operare cu pesticide, de la producători și importatori, comercianți (distribuitori, fitofarmacii etc.) până la utilizatorii finali, fermierii. Printre principalele aspecte vizate se numără comerțul ilegal cu produse, comercializarea de produse expirate sau introduse ilegal pe piață.
Foto cu rol ilustrativ