Riscurile exportului de animale vii, din nou în prim plan după blocarea canalului Suez

Cel puțin 11 nave care transportau animale vii din România riscau să fie blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, după cum anunța președintele Animals International România. Cele circa 130.000 de ovine care se aflau pe acele nave erau o mică parte din exporturile românești de animale vii. Blocarea canalului Suez de către nava Ever Given a reaprins discuția despre cât de riscante sunt exporturile de animale vii atunci când are loc un eveniment ca cel invocat. Câte animale vii exportă anual țara noastră, cât încasăm de pe urma lor și ce s-ar schimba dacă am exporta mai multă carne tranșată în loc de animale vii?

Potrivit datelor INS, în 2019 România a exportat animale vii în valoare de 437 milioane de euro, mai mult decât 376 milioane de euro, sau față de 2017, când s-au încasat 424 milioane euro (sursa: Anuarul statistic al României, ediția 2020)

În 2019, România ocupa locul al 9-lea în lume în privința exporturilor de miei și oi vii (32.4 milioane de dolari SUA, dar în scădere cu 10% față de anul anterior), după ce ocupase și poziții mai bune în clasamentul mondial al exportatorilor de oi. (Sursa: worldstopexports.com)

Acum câteva zile, Adrian Oros (ministrul agriculturii) declara că România exportă anual două milioane de ovine preponderent către statele arabe (care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare).

Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, în caz contrar, producători din alte părți ale lumii ar înlocui oferta europeană, crescând producția lor și transportul de animale vii care nu respectă standardele europene înalte.

În ultimii trei ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în țări terțe precum: Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodată, țara noastră a avut un comerț intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste 1 milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria, a mai spus ministrul Oros.

Sursa: www.hotnews.ro

Citește și:

Zece nave din România, încărcate cu cel puțin 130.000 de animale vii, blocate în Canalul Suez

Nava care blochează Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar