Bursa de peşte de la Tulcea, care va funcţiona sub numele de Centru principal de vânzare a peştelui, a înregistrat primele două tranzacţii.

Astfel, România nu va plăti sancţiuni pentru nefuncţionalitatea proiectului finanţat din fonduri europene, a declarat pentru Agerpres directorul general al Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM), Ciceronis Cumpănăşoiu.

“La acest obiectiv au fost înregistrate două tranzacţii, iar pentru noi este suficient ca proiectul să poată fi declarat funcţional, iar România să nu plătească sancţiuni”, a precizat Cumpănăşoiu.

El nu a putut menţiona care este valoarea tranzacţiilor înregistrate la centrul din Tulcea, dar a menţionat sancţiunile pe care România le-ar fi plătit Comisiei Europene dacă proiectul nu ar fi fost funcţional erau echivalente cu bugetul total al proiectului.

La rândul lui, consilierul ministrului Agriculturii, Adrian Izvoranu, a declarat că cinci operatori economici au deja echipamente IT conectate la centrul din Tulcea, acestora adăugându-li-se cherhanaua din satul Chilia Veche, construită prin proiectul european al bursei de peşte.

“Centrul va prelua inclusiv peştele inferior de la pescari, peşte care acum se aruncă. Aceste cantităţi vor fi transformate în diferite produse”, a menţionat consilierul Adrian Izvoranu.

Potrivit sursei, cele trei nave achiziţionate în urmă cu mai mulţi ani în cadrul proiectului european sunt în procedura de inspecţie tehnică, iar inaugurarea obiectivului va avea loc în zilele următoare.

Centrul de vânzare a peştelui din Tulcea va funcţiona ca entitate a Casei române de comerţ agroalimentar Unirea, înfiinţată la finele anului trecut de autorităţile române.

Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat în urmă cu peste zece ani de conducerea de la acea vreme a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, însă lucrările de amenajare a obiectivului au început în 2014 şi s-au terminat în anul următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.