Un localnic din Cobadin împădurește aproape cinci hectare de teren. Care este scopul demersului său

Agricultură
Proiectul privind împădurirea unui teren agricol în comuna Cobadin intră în linie dreaptă. Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis că proiectul pe care un localnic din Cobadin vrea să îl realizeze un teren pe care îl are în proprietate nu are nevoie de evaluarea impactului asupra mediului.
Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de Ion Săndoiu din comuna Cobadin, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa în 16.10.2023, instituția a decis ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de analiză tehnică din data de 03.04.2024 că proiectul de înființare a unui trup de pădure pe tarlaua 54, parcela A239/46/1, reprezentând o suprafață de 46.600 mp nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Terenul care urmează a fi împădurit este compus din trei parcele agricole care vor constituii un singur trup de pădure.
Pe fiecare hectare vor fi plantați 6.700 de puieți, stejari brumării, frasini comuni, păducel, dar și alte specii.
Scopul acestei împăduriri este limitarea şi stoparea în totalitate a fenomenului de eroziune în cazul suprafeţelor luate în studiu.
Terenul care urmează a fi plantat cu puieți forestieri, provine din categoria terenurilor agricole și care vor fi cultivate cu culturi agricole până la înființarea culturii forestiere.
Proiectul se va realiza în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 2: Păduri și Protecția Biodiversității Investiția. Campania Națională de Împădurire și Reîmpădurire, inclusiv păduri urbane – Schemă de ajutor de stat Subvenția I.1.A „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri„.
Câți bani primesc investitorii care înființează plantații
La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Ministerul Mediului a lansat campania națională de împădurire cu fonduri din PNRR, care avea un buget de 730 milioane de euro și viza realizarea a 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice până în anul 2026.
Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” are o valoare totală estimată de 500 de milioane de euro și vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha.
Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.
În funcție de tipul de planțație, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înființarea noilor plantații.
De exemplu, pentru plantația de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6.379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.
În ceea ce privește plantația de salcâm, suma totală este 10.620 euro pe hectar, fără TVA, din care vor primi 5.060 euro fără TVA pentru înființare, iar întreținerea este de 3 ani.
Pentru înființarea de perdele forestiere, suprafața minimă admisă este de 0,1 ha. Dacă terenul pretabil pentru crearea acestor perdele se află în zona de câmpie proprietarii pot înființa plantație de stejar și primesc 17.434 euro fără TVA, pe hectar.
Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă suprafața de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită conform proiectului tehnic întocmit special în acest scop.
Sursă foto: Freepik
Citește și:
Un latifundiar din Grădina vrea să înființeze o pădure pe 38 de hectare în satul Cheia