Legea care permite vânarea cormoranului mare a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis. Potrivit acesteia, este stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, includerea cormoranului mare în lista de specii a căror vânătoare este permisă ar duce la “crearea unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari şi sectorul pescăresc”. Anterior acestor prevederi, vânătoarea cormoranului mare era interzisă, iar amenda era de 200 de euro.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PSD, un deputat PMP şi unul de la ALDE şi are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată prin Legea nr. 49/2011. Inițiatorii motivează că păsările s-au înmulțit foarte mult și mănâncă peștele din fermele piscicole.

La începutul anului 2019, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a declarat că avem atât de mulți cormorani în România încât au ajuns să „facă baie în piscine”.
Citește și:
Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar