Investițiile din comuna Cuza Vodă din ultimii patru ani, realizate cu multă trudă de autoritățile locale, având bani puțini de la Consiliul Județean Constanța, aduc, pe zi ce trece mai mult confort locuitorilor. Fie că vorbim despre îmbunătățirea infrastructurii rutiere, a instituțiilor de învățământ care au fost reabilitate și dotate la standarde europene, în ultimii patru ani, localitatea Cuza Vodă a cunoscut o schimbare care se poate observa cu ochiul liber.

Perioada 2016 – 2020 a fost una destul de dificilă pentru autoritățile locale.

Fondurile pentru desfășurarea proiectelor necesare comunei au fost destul de puține, accesul la fondurile europene pentru concretizarea proiectelor a fost un demers destul de anevoios, iar licitațiile desfășurate pentru predarea unor proiecte atât de necesare comunei au fost îngreunate de prețurile mici pentru care agenții economici nu s-au înghesuit la a le prelua.

Un  exemplu în acest sens este grădinița cu orar prelungit pe care autoritățile și-o doresc construită în zona nouă a satului. Ar fi prima grădiniță cu orar prelungit de pe raza comunei care, pe lângă beneficiul pe care l-ar aduce copiilor comunei, ar crea și noi locuri de muncă. Atât de necesare zonei. Abia după a treia licitație contractul privind construcția acesteia a fost semnat, iar zilele acestea autoritățile locale vor emite autorizația de construire de către serviciul din cadrul primăriei, de urbanism. „Sperăm că va fi de folos tuturor copiilor din localitate care vor să aibă program de after school. Grădinița ar trebui să fie gata în 12 luni”, ne-a mai spus edilul comunei.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

De-a lungul celor patru ani, în timpul mandatului primarului Viorel Dulgheru, mai multe proiecte necesare comunei au fost finalizate. Dintre acestea amintim finalizarea construcției sălii de gimnastică, amplasată în curtea școlii din localitate, pentru desfășurarea orelor de sport pe perioada sezonului rece, realizarea sistemului de internet wi-fi gratuit pe raza comunei, dar și a instalării camerelor de supraveghere pe raza comunei pentru a preîntâmpina infracționalitatea și a asigura mai multă siguranță cetățenilor.

De asemenea, dintre proiectele finalizate amintim terminarea picturii Bisericii Ortodoxe din comună, extinderea căminului cultural, înființarea rețelei de alimentare cu apă pentru animalele din sat, dar și finalizarea Planului Urbanistic General al comunei și delimitarea terenului extravilan și intravilan. „Suprafața comunei a crescut cu 10 hectare, terenuri care pe viitor ar putea fi achiziționate de primărie în vederea achiziționării de locuințe. Odată cu PUG-ul sperăm să îi aducem în legalitate pe toți cetățenii care au construit abuziv. Pe 30% din localitate este construit abuziv. Sperăm să aducem în legalitate totul pentru ca aceștia să poată plăti taxele și impozitele. Realizarea PUG-ului a durat 3 ani”, a precizat primarul.

De asemenea, și cariera de caolin situată pe raza comunei a fost concesionată, ceea ce aduce anual bani la bugetul local. „Concesionarul a obținut autorizația de excavare și în viitorul apropiat sperăm că va începe excavarea propriu zisă. Odată cu începerea lucrărilor sperăm că vor fi angajate persoane din comună”, a completat edilul.

Chiar dacă până acum, la doi ani de la concesionare, firma câștigătoare nu a început excavările, redevența față de autoritățile locale a fost achitată, ultima tranșă fiind de 72.500 de lei, bani care vin în ajutorul proiectelor derulate de autorităților locale.

În plus, pe parcursul anilor a fost finalizat locul de joacă pentru copii, extinderea căminului cultural, proiectul privind înființarea Serviciului Public de Alimentare cu Apă și Canalizare. Primarul Viorel Dulgheru ne-a declarat că odată finalizat acest proiect, locuitorii comunei Cuza Vodă beneficiază de unul din cele mai mici tarife la apă din județul Constanța, 4,4 lei (2,4 lei apa și 2 lei canalizarea) comparativ cu alte localități unde rpețul depășeșete 10 lei. „S-a cumpărat o pompă nouă de extragere a apei din puțul comunal, motiv pentru care apa nu se mai oprește în localitate pentru că cele două pompe fac față necesarului de apă consumat de populație”, a mai completat Viorel Dulgheru.

Primarul caută fonduri pentru racordarea GRATUITĂ a populației la canalizare

Pe raza comunei se află în desfășurarea, la acest moment, mai multe proiecte, cele mai multe aproape de finalizare. Dintre acestea amintim proiectul de extindere a sistemului de canalizare ape uzate și menajere care la acest moment este finalizat în proporție de 60%. „A mai rămas de pus în funcțiune stația de epurare și un traseu de 800 de metri de rețea care face legătura între toată rețeaua extinsă și stația de epurare. Racordul fiecărei gospodării se va face separat. Mai avem un rest de 600.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării, pe PNDL II și vom încerca să obținem această sumă de bani pentru ca racordul cetățenilor la canalizare să se facă GRATUIT. Acești bani fac parte din suma destinată proiectului de finanțare”, ne-a spus primarul comunei Viorel Dulgheru.

De asemenea, în desfășurare se află și proiectul de asfaltare și pietruire a străzilor (proiect care se află la Consiliul Județean Constanța pentru emiterea autorizației de construire).

Este vorba despre proiectul ADI Valea Dropiei, unde comuna Cuza Vodă este lider de proiect, pentru care mai este de emis autorizația de construire și emiterea ordinului de începere a lucrărilor. „Pe această cale rugăm autoritățile județene să ne ajute pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele”, a mai spus primarul comunei.

De asemenea, pe lista proiectelor se mai află cel care vizează extinderea cimitirului comunal, construirea centrului multifuncțional – se va întinde pe 250mp, care se realizează în curtea școlii din localitate, un proiect de 100.000 de euro care vizează construcție și dotare, construcția unei capele mortuare (construcție și dotare), achiziția unui buldoexcavator multifuncțional prin GAL (proiectul se află spre avizare la AFIR, urmează licitația), dar și implementarea a două proiecte prin POCU – „Măsuri integrate pentru comunitate” și „Crearea și implementarea serviciilor comunitare integrate pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale”.

Primarul Viorel Dulgheru ne-a declarat că s-a reușit și extinderea căminului cultural, lucrare în cadrul căreia s-a construit o bucătărie modernă și o sală de conferințe pentru a putea face față standardelor și normelor de igienă impusă de autoritățile sanitare.

Șanse mai mari pentru obținerea unei finanțări de 2 milioane de euro pentru rețeaua de gaze

Ca proiecte viitoare, edilul comunei Cuza Vodă își propune să demareze proiectul de aducțiune gaze în comună. În acest sens, pentru a avea mai multe șanse în obținerea finanțării pentru proiectul de înființare a rețelei de gaze în comuna Cuza Vodă, autoritățile locale au depus studiul de fezabilitate și în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

„Imediat ce a fost deschisă Axa, pe 17 august, noi am depus acest proiect care, de altfel, se află și la Ministerul Dezvoltării Regionale. Sesiunea de depuneri se încheie pe 11 noiembrie însă sperăm că vom avea șanse mai mari de obținere a finanțării de 2 milioane de euro având în vedere că se merge pe principiul „Primul servit, primul servit””, ne-a spus primarul Viorel Dulgheru.

De asemenea, primarul ne-a declarat că a semnat contractul pentru studiul de fezabilitate aferent proiectului de construire a unui nou dispensar în comună.

Un alt proiect important este cel care vizează realizarea unei șosele de centură a localității care va lega Cuza Vodă de Castelu și care va fi de mare ajutor elevilor din comuna Cuza Vodă care frecventează cursurile liceului din Castelu.

De asemenea, primarul Viorel Dulgheru propune, pentru următorul mandat desfășurarea pe raza comunei a unui Festival al Etniilor în cadrul căruia să se pună în valoare buna comuniune între toate etniile din localitate.

Citește și:

Primarul comunei Cuza Vodă a mai găsit o modalitate de a obține finanțare pentru rețeaua de gaze în comună

Proiecte de anvergură pentru cetățenii comunei Cuza Vodă intră în linie dreaptă

Planuri mari pentru Cuza Vodă în 2019. Asfaltare, construcția grădiniței cu program prelungit și aducerea de gaze în comună

Proiect de anvergură la Cuza Vodă. Se extinde rețeaua de canalizare pe 22 de străzi din comună

Un buldoexcavator multifuncțional va intra în posesia comunei Cuza Vodă printr-un proiect depus la GAL Constanța

Se reia licitația pentru construirea grădiniței cu program prelungit din Cuza Vodă. Din ce motiv

Au început lucrările de extindere a Căminului Cultural din Cuza Vodă. Program integrat de meditații gratuite pentru 120 de copii din comună

Autoritățile locale din Cuza Vodă caută constructor pentru grădinița cu program prelungit

Cuza Vodă: Pregătiri pentru începerea anului școlar. Cariera de caolin, la un pas de predare în concesiune

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!