Aneta Forna Christu lansează vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” volumul “Păpușarul cu suflet de copil”, coordonat de Anaid Tavitian. 

În candrul evenimentului vor lua cuvântul directorul Bibliotecii “I.N.Roman”, Corina Apostoleanu, fostul manager al Teatrului de Copii și Tineret “Căluțul de Mare”, actorul Lică Gherghilescu, actorul Tiberiu Roșu, dar și Constanța Călinescu și Steliana Bajdechi.
Aneta Forna Hristu a venit în Teatrul de Păpuşi Constanţa în anul 1957.

Pub
SolidHouse – Dezvoltator Imobiliar

Este actriţa despre care marii maeştri ai genului Jan Malik şi Serghei Obraztov spuneau cu admiraţie, referindu-se la interpretarea rolului titular din „Copilul din stele”: „Performanţă de adâncă sensibilitate, înaltă cultură şi expresivitate, precum şi de o extremă dificultate fizică”, „… rolul Copilului din stele l-a interpretat Aneta Forna Christu de o manieră emoţionantă, a fost în înţelesul deplin al cuvântului, o animatoare a păpuşii, care prinde viaţă în mâinile ei”.

Este actriţa care, cu un talent cu totul şi cu totul ieşit din comun, cu suflet vibrant şi gândire profundă, dăruieşte viaţă păpuşilor sale. Este creatoarea unei impresionante şi strălucitoare galerii de roluri, în care i-au fost admirate superba mânuire şi interpretare, înaltul rafinament artistic. Aneta Forna Christu este un virtuoz al unor claviaturi de o mare fineţe, care au strălucire şi sunt şlefuite cu mare minuţiozitate. Cu o tehnică desăvârşită, într-o artă unică, specială, aceea de artist mânuitor, Aneta Forna Christu şi-a pus fiecare creaţie sub semnul unei mari exigenţe. Este artistul „bolnav” de perfecţiune, care vrea mai mult, caută mereu, nu se mulţumeşte cu puţin, se agită, se „îmbolnăveşte” pentru lucrarea sa. Este un creator neliniştit ce ştie să valorifice obstacolele, limitele”, o caracterizează Anaid Tavitian pe Aneta Forna Hristu într-un articol publicat în 2019, în Ziua De Constanța, articol dedicat împlinirii a 60 de ani de teatru pentru copii la Constanța.

A colaborat cu regizori precum Claudiu Cristescu, Margareta Niculescu, Geo Berechet, Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cristian Pepino, Mona Chirilă, Philip Osment (Anglia).

Impresionant este şi numărul premiilor cu care a fost distinsă la festivaluri naţionale şi internaţionale.

În anul 2011, Senatul UNITER i-a acordat Premiul special pentru teatru de păpuşi, în cadrul Galei UNITER. Prin creaţiile prezentate peste hotare, pot spune că Aneta Forna Christu a fost un distins ambasador al teatrului românesc de animaţie. La multe dintre reuniunile de gen la care a luat parte în România şi în străinătate, a fost considerată revelaţia festivalului.

Este şi un pedagog neobosit, un ghid şi un protector discret pentru tânăra generaţie.

A predat arta mânuirii în cadrul unui curs organizat de Teatrul de Păpuşi Constanţa, în urmă căruia au fost selecţionaţi tineri ce au devenit actori ai instituţiei.