Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în cea de-a doua zi de Paşte
Cultură
În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.
Mai multe tradiții în a doua zi de Paște sunt respectate de sute de ani în Lunea Luminată, prima zi după Duminica Paștelui, când se deschid porțile Raiului și ale iertării.
În a doua zi de Paşti, în biserici se oficiază aceeaşi slujbă care a avut loc în noaptea Învierii şi Sfânta Liturghie.
În prima zi din Săptămâna Luminată, totul stă sub semnul Luminii – simbolul învierii lui Hristos. Salutul obişnuit a fost înlocuit, încă de ieri, cu un salut-mărturisire – „Hristos a Înviat” – Adevărat a Înviat!” – care exprimă public credinţa în Înviere.
În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.
Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.
Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.
Tradiţia „stropitului” sau „udatului” fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfinţenie, de sute de ani, în localităţile harghitene locuite de româno-catolici şi a început să fie împrumutata şi de creştinii ortodocşi.
Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.
Sursă foto: Freepik
Citește și: