Lansări de carte
Lansări de carte
Astăzi, la Curtea Brâncovenească, a avut loc un eveniment cultural important pentru iubitorii de lectură de la malul mării și anume două lansări de carte sub egida Departamentului „Apărarea prin Cultură” a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. 

Este vorba despre lucrările „Glorie și dramă. Marina Regală Română (1940-1945)”, scrisă de C-dor dr. Jipa Rotaru și C-dor dr. Ioan Damaschin și „Frunze-n vânt”, autor C-dor ing. Iorgu Paraschiv.

Milităm pentru pace

„Suntem aici cu ocazia lansării a două cărți scrise de camarazi ai noști. Îmi vine în minte titlul unei cărți scrise de Camil Petrescu, căreia eu am să îi schimb puțin denumirea, și aș dori ca acest eveniment să se numească Ultima Noapte de Război. Prima Noapte de Dragoste, deoarece și din conținutul cărților care se lansează, în prima este vorba despre război, iar în a doua despre viața cotidiană pe care ne-o dorim cu toții. În contextul actual de la graniță, momentul este foarte bun și noi, ca foști militari, chiar dacă ne-am jucat cu rachete, cu torpile, cu bombe, milităm pentru pace și înțelegere cu vecinii și cu toată lumea”, a declarat Comandor (r) Ilie Truță, Președinte al Filialei 1 SCMD Constanța.

Lucrarea „Glorie și dramă. Marina Regală Română (1940-1945)” redă, prin text și imagini, acțiunile de luptă ale Marinei Române, eroismul și sacrificiile marinarilor români, în luptele duse pe Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„Lansăm această carte «Glorie și dramă. Marina Regală Română (1940-1945)» sub denumirea de Departamentul de apărare al sindicatului recent, prin cultură. Noi nu folosim denumirea sau sintagma rezistență prin cultură pentru că încă n-am capitulat. Câtă vreme încă mai luptăm pentru dreptul nostru la existență, exclusiv prin cultură, folosim termenul apărare. Este activitatea pe care sindicatul o desfășoară de la înființare, susținem ziare și reviste în țară: Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Alba Iulia… în afară: Chicago, Mont Real, Spania”, a declarat Colonel Dogaru Mircea, Președinte al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, despre lucrarea menționată anterior.

De ce volumul lansat este intitulat ”Glorie și dramă”:

„Ne aflăm la activitatea de lansare a unui volum de istorie militară navală, care se intitulează «Glorie și dramă. Marina Regală Română (1940-1945)». De ce l-am intitulat Glorie și dramă? Pentru că Marina Regală Română, cum se numea atunci, peste patru ani de lupte pe mare, s-a acoperit de glorie, în lupta cu inamicul. După aceea, spre finalul anului 1944, a fost capturată de așa-ziși aliați, după armistițiul din 23 august, declarat unilateral. A fost pur și simplu capturată și dusă în întregime în porturile sovietice, de la Marea Neagră. Un capitol separat se referă la transporturile umanitare cu emigranții evrei, prin porturile fluviale și maritime românești, în perioada 1938-1944. Conform documentelor pe care le-am studiat, au plecat din porturile românești aproape 50.000 de emigranți evrei cu 48 de vase, atât de la mare, cât și de la fluviu. Să nu uităm, în Germania se declanșase soluția finală și a început de fapt, cu așa-zisa Noapte de Cristal, din octombrie 1938, când majoritatea magazinelor și instituțiilor culturale evreiești din Germania au fost devastate și a început prigoana împotriva evreilor. Deci, cam astea sunt principalele activități care sunt cuprinse în cele peste 400 de pagini din lucrare”, a argumentat, referitor la numele lucrării, C-dor Dr. Ioan Damaschin, unul dintre autorii lucrării de istorie militară navală „Glorie și dramă”. Marina Regală Română (1940-1945)”

Tema de fundal a acestui eveniment a fost antiteza război și pace

A doua lucrare lansată astăzi intitulată „Frunze-n vânt” este ”un medicament pentru suflet”, așa cum însuși autorul declară și cuprinde poezii și eseuri despre natură, inclusiv despre natura umană.

„Sunt autorul cărții «Frunze-n vânt», una dintre cele două cărți pe care le lansăm astăzi, la Curtea Brâncovenească, un eveniment cultural, inițiat de cadrele militare indisponibilizate de la Constanța  Vreau să scot în evidență, în primul rând, tema de fundal a acestui eveniment, și anume antiteza război și pace. Prima carte, «Glorie și dramă» se referă la trecutul istoric glorios al Marinei Române în cel de al Doilea Război Mondial. În antiteză cu această primă carte, este volumul «Frunze-n vânt». Este o carte despre pace, iubire, împăcare cu noi înșine și cu cei din jur. Am ales această temă și comparația între oameni și Frunze, întrucând ambele ne relevă vremelnicia vieții noastre trecătoare. Și coperta cărții, clepsidra simbolizează viața și nisipul care se scurge prin clepsidră, oamenii. Este o carte pentru suflet, un medicament pentru suflet.” a declarat C-dor ing. Iorgu Paraschiv.

Citește și:

Lansări de carte la Constanța, sâmbătă, la Casa Brâncovenească

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.