Creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe data de 7 ianuarie și nu pe 25 decembrie, așa cum este trecută sărbătoarea în calendar ortodox 2021.

Potrivit tradiției, în noaptea de 7 ianuarie, copiii și adolescenții se îmbracă în costume populare tradiționale și merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Pruncului Sfânt.

După colindat, fiecare familie se așază la masă și se ia “Cina Sfânta”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.

Pe masa de sărbătoare trebuie să fie 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor, iar printre acestea se numără: sarmale, pește, ciorbe, preparate din purcel de lapte și alte preparate. Conform tradiției, la miezul nopții, de la mic la mare, toată lumea merge la biserică pentru slujba de Crăciun.

La masa de Crăciun, obiceiul este să se pună sub fața de masă bani și fân pentru a atrage bunăstarea casei. Acestea sunt scoase de sub fața de masă abia de Bobotează pe stil vechi, pe 19 ianuarie.

În dimineața zilei de Crăciun, potrivit tradiției, o femeie din gospodărie trebuie să meargă să aducă o găleată de apă de la o fântână, de la un lac sau de la o apă curgătoare. Femeia trebuie să culeagă de pe drum ramuri de salcie și busuioc pe care să le scufunde în apă. Fiecare membru al familiei se spală pe față cu apa adusă și bea puțin din ea.

Unul dintre deserturile tradiționale care nu lipsește de pe masa de Crăciun este plăcinta de dovleac în care este pusă o monedă înainte de a fi coaptă. Se spune că cine găsește banul va avea noroc tot anul viitor.

În țara noastră peste 1 milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar