Tabăra Internațională de Pictură ”Lucian Grigorescu” Medgidia
Astăzi, Primăria Municipiului Medgidia a dat startul celebrei tabere de pictură ce poartă numele marelui pictor Lucian Grigorescu. La cea de-a XV – a ediție, comunitatea locală se bucură de prezența celor mai cunoscuți artiști plastici contemporani din Olanda, Italia, Turcia, Cipru de Nord, Bulgaria și România.

În perioada 26 iulie – 5 august Medgidia devine tărâmul artistic al unora din cei mai cunoscuți pictori de renume național și internațional, participanți la Tabăra Internațională de Pictură ”Lucian Grigorescu”.

Astăzi, la sediul primăriei Medgidia, toți cei care vor aduce culoare în municipiu prin picturile pe care le vor realiza pe parcursul acestor zile, s-au cunoscut și au împărtășit câteva impresii despre ceea ce înseamnă pentru spirtul lor artistic venirea  pe tărâmurile Medgidiei. Toți artiștii au avut cuvinte de laudă față de frumusețile naturale ale zonei, despre multiculturalitatea pe care au observat-o la fiecare pas făcut de la sosirea lor în Medgidia, dar mai ales despre perspectivele artistice care vin odată cu organizarea acestei tabere de pictură.

Primarul Municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, le-a urat bun venit celor care s-au alăturat Taberei de pictură care-i poartă numele marelui pictor Lucian Grigorescu. „Vă asigur că o să vă mai doriți să mai veniți. Medgidia este un oraș deosebit prin diversitate multiculturală, religioasă. Prin arta pe care dumneavoastră o reprezentați, prin lucrările pe care le faceți, municipiul Medgidia devine de la an la an mai bogată, o bogăție culturală de care avem nevoie”, a adaugat edilul.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Fonduri europene nerambursabile atrase pentru edițiile din anii 2019 și 2020

De asemenea, edilul municipiului i-a anunțat pe cei prezenți despre faptul că edițiile care se vor desfășura în anii 2019 și 2020 vor fi finanțate din bani nerambursabili accesați de la Uniunea Europeană. „Primăria Medgidia a aplicat pentru finanțare europeană iar calitatea lucrărilor dumneavoastră, inclusiv calitatea actului cultural care face parte prin acest proiect, a fost acceptată pentru a beneficia de suport financiar de la Uniunea Europeană. Pentru două ediții vom primi finanțare europeană”, a completat Valentin Vrabie.

Programul artiștilor include și excursii de documentare pe vechiul tărâm dobrogean

O parte dintre cei prezenți la cea de-a cincisprezecea ediție a Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu” a mai participat și la edițiile anterioare. Artiștii au fost bucuroși să-și vadă unele dintre lucrări în incinta sediului primăriei. Din nefericire, municipalitatea nu deține un muzeu în care cele peste 600 de lucrări strânse în cei 14 ani de creație în cadrul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu” să poată fi expuse și admirate. Acest aspect a fost readus în atenția publică de către Mircea Costea, unul dintre pictorii prezenți la eveniment. Acesta a solicitat primarului Valentin Vrabie demararea unor demersuri în sensul găsirii unor soluții pentru această situație care vizează operele de artă: „A cincisprezecea oară Medgidia reîncepe acest eveniment de mare calitate în urma căruia nu rămân doar amintiri ci și lucrări de artă care se vor adăuga colecției ce numără aproape 600 de piese semnate de artiști celebri. Lucrări care, din păcate, sunt expuse în cele mai ciudate locuri, poliție, procuratură, spital. Sunt mândru că particip din nou la această ediție și că eu, ca și locuitor al Medgidiei îmi voi aduce contribuția la buna desfășurare a acestei acțiuni”.

La ediția din acest an participă următorii pictori: Din România – Constantin Papadopol, Eusebio Spînu, Ioana Lavinia Streinu, Mircea Costea, Anda Tanasa, Daniela Gherghe; Olanda – Judith Heinsohn, Peter de Rijk; Turcia – Bahri Gene, Mihriban Mirap; Cipru de Nord – Feridun Isiman; Italia – Mario Bernardini, Laura Alunni; Bulgaria – Konstantin Donchev, Dimitar Kulev.

Programul artiștilor plastici va include și excursii de documentare pe vechiul tărâm dobrogean, o adevărată sursă de inspirație pentru lucrările care vor îmbogăți încă o dată patrimoniul cultural al municipiului Medgidia.

Vernisaj inediat: Pentru prima dată în 15 ani are loc într-un spațiu deschis

Ca și în anii precedenți, iubitorii de artă au posibilitatea de a participa alături de artiști la atelierele de creație desfășurate pe toată perioada taberei, în incinta Hotelului „Stadion”.

De luni, 30 iulie, până vineri, 3 august, programul atelierului de pictură deschis publicului va fi în intervalul 9.00 – 12.00 și 14.00 – 19.00.

În acest an, activitatea artistică va culmina, în premieră, cu un vernisaj urban, deschis participării tuturor pasionaților de artă, care va avea loc vineri, 3 august, începând cu ora 19.00, în Parcul 1 Mai. „De această dată va fi un vernisaj inedit. Pentru prima dată după 15 ani vernisajul nu va fi în primărie sau altundeva, ci în mijlocul oamenilor, afară, în Parcul Central, deschis pentru toată lumea”, mai spune artistul Mircea Costea.

O inițiativă inedită în România, Tabăra Internațională de Pictură ”Lucian Grigorescu” de la Medgidia reprezintă un pas important în păstrarea caracterului multicultural al artei.

Criticul de artă, Alice Dinculescu, cea care va evalua lucrările plastice realizate și care vor fi donate municipalității la finalul taberei, a declarat că evenimentul din acest an înseamnă pentru Medgidia cu adevărat un eveniment social pentru că oferă posibilitatea întregii comunități să fie interesată de ceea ce se va întâmpla în aceste zile în orașul din centrul Dobrogei. „Cooptarea artiștilor în această echipă la cea de-a XV-a ediție este interesantă pentru că realizează o îmbinare armonioasă între Orient și Occident. Mereu am pledat pentru prezența Orientului în sufletul românesc, cu atât mai mult în Dobrogea. Înțelepciunea, frumusețea și savoarea Orientului și-au pus amprenta asupra întregii noastre culturi și îmi face plăcere să redescopăr acest lucru de fiecare dată când particip la o manifestare culturală. Așteptările sunt reale, sper ca rezultatele să fie frumoase și interesante, sper că toți cei care au descoperit în premieră Medgidia, să realizeze unde sunt, cât de frumoasă este această țară”, spune criticul de artă.

Vezi și: https://ziarulamprenta.ro/cultura/tabara-internationala-de-pictura-lucian-grigorescu-aproape-de-start-la-medgidia/13632/

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.