Sunt multe legende în ceea ce-l priveste pe Mos Nicolae, insa toate au un punct comun: generozitatea.

Sfântul Nicolae a trăit în secolele  ÎI-III d.Hr. Dată de 6 decembrie este dată morții sale, în anul 352. El a moștenit o mare avere de la părinții săi, însă n-a dorit să păstreze banii și i-a împărțit cu cei mai puțîn norocoși din acest punct de vedere.

Legenda spune că Nicolae se deghiza și se strecura în casele celor nevoiași, lăsând bani, haine și merinde. Însă, de departe, cea mai populară poveste este cea a tatălui care, în lipsa banilor, voia să-și împingă fetele la desfrâu. Atunci, Moș Nicolae s-a strecurat în casă bărbatului și a pus bani pentru fiecare dintre cele trei fete, în șosetele puse la uscat în față sobei.

Bunătatea și generozitatea lui Moș Nicolae sunt și acum celebrate, în fiecare decembrie, în noaptea de 5 spre 6, când copiii primesc cadouri.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul marinarilor

O altă legendă spune că Moș Nicolae este ocrotitorul marinarilor. Potrivit legendei, Sfântul Moș Nicolae naviga într-o călătorie în Țara Sfântă, când o furtună puternică s-a pornit. Acesta s-a rugat, iar furtuna s-a terminat, iar marinarii au ajuns în siguranță în Țara Sfântă. O altă legendă spune că un vas cu marinari care se îndrepta spre Țara Sfântă a fost prins într-o furtună oribilă. Marinarii s-au rugat la Sfântul Nicolae și apoi au văzut pe cer imaginea lui, iar furtuna s-a sfârșt.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul hoților care au fost judecați greșit

O altă legendă spune că Sfântul Moș Nicolae a convins un grup de hoți să returneze o parte substanțială din furt, iar astfel a devenit patronul hoților, nu pentru că era unul (cum spun alte mituri din popor).

Paradele de Moș Nicolae

În Olanda, au loc parade care îl celebrează pe Sfântul Nicolae. Moșul vine din Spania pe cal, cu trăsura, cu barcă sau chiar cu elicopterul. Sinterklaas (Sfântul Nicolae, în olandeză) vizitează școlile, spitalele și casele pentru a-i răsplăti pe cei mai cuminți copii.

Cizmulițele, sarea și nuiaua

În ajului zilei Sfântului Nicolae, copiii își curată cizmulițele și speră că Moșul să le aducă bunătăți. Pentru cei mai puțîn cuminți, Moșul are pregătită o nuia. Nuielușa era, de fapt, o ramură de măr și trebuia pusă în apă. Dacă nuiaua înflorea până la Crăciun, era semn că Moșul l-a iertat. În unele țări se pun în ghete pungi cu sare. În alte zone se face schimb de părinți, pentru că cei mici să învețe să aprecieze ce au.

Daruri pentru femeile nemăritate

În Italia, nu doar copiii primesc cadouri de Moș Nicolae, ci și femeile nemăritate. Ele participa la un ritual denumit Rito delle nubili, în care trebuie să înconjoare o coloana de 7 ori, pentru a-și schimbă norocul în găsirea unui soț bun.

Cărbuni de la Krampus

Krampus este o creatură jumătate om, jumătate capra care, se zice, îl însoțește pe Sfântul Nicolae. El lasă copiilor neascultători cărbuni, în locul cadourilor lui Moș Nicolae. Krampus este menționat în Germania, Austria, Ungaria, Slovenia și Cehia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.