Constanța Bussines Park, proiectul care se conturează în Lazu și este dezvoltat de investitorii Global Vision și Globalworth, cu o valoare de peste 250 de milioane de euro, va creea peste 2.500 de locuri de muncă. 

Toate detaliile legate de tot ceea ce presupune proiectul, impactul asupra vieții comunității locale, dar nu numai, stadiul actual al investiției, dar și când va fi finalizată investiția pot fi descoperite în rândurile de mai jos. Accesul la acest parc industrial, care va fi finalizat complet în 2027, se va face printr-un sens giratoriu din DN 39, care este deja în lucru și care va fi pus la dispoziția comunității înainte de începerea sezonului estival. Estimarea dezvoltatorilor, potrivit graficului de execuție, este că la jumătate lunii mai lucrările să fie finalizate. Sensul giratoriu este amenajat în dreptul cimitirului musulman de la Lazu, pe DN39.

Am stat de vorbă cu reprezentanții dezvoltatorului Constanța Business Park care ne-au răspuns la câteva întrebări privind acest amplu proiect.

  1. Ce presupune efectiv investiția Constanța Bussines Park?

Constanța Business Park este cel mai mare proiect mixt din sud-estul României și va transforma zona prin investiții în infrastructură și creare de locuri de muncă. Parcul este dezvoltat pe un teren de aproximativ 100 de hectare și va include spații industriale și de logistică, spații de producție, un nod intermodal, clădiri de birouri, zone de retail, stații de încărcare electrică, restaurante drive-thru și chiar și un hotel.

Este un proiect cu impact major atât asupra calității vieții locuitorilor din Lazu-Agigea, cât și cu beneficii importante la nivel regional. Având acces direct din DN39, drumul care leagă Constanța de Mangalia și una dintre cele mai tranzitate artere din țară în perioada estivală, Constanța Business Park, prin zonele de relaxare incluse, spații expoziționale, cumpărături și restaurante va fi o destinație valoroasă pentru turiști.

Dezvoltarea parcului a început în 2019 și se va derula până în 2027.

Prima etapă a investiției a fost finalizată – o unitate de 21.000 mp de spații logistice – și include de asemenea infrastructura din cadrul proiectului, drumurile de acces și conexiunea cu artera rutieră principală.

Constanța are o populație tânără și numeroasă – aproape 600.000 de locuitori – , este cel mai urbanizat judeţ din România –  cu o pondere de aproape 70% din populație locuind în orașe – și se află în TOP 5 ca număr de studenți și număr de absolvenți de facultate, astfel că oferă chiriașilor acces la forţă de muncă bine pregătită. Situat pe traiectoria de transport a Coridorului IV Pan-European, judeţul este deservit de toate mijloacele de transport, de la cel fluvial pe Dunăre şi naval pe Marea Neagră, până la cel pe autostradă şi calea ferată, cât și două aeroporturi.

  1. Care este valoarea acesteia, ce impact va avea pentru județul Constanța și ce rol va avea pentru Porturile Agigea și Constanța?

Constanța Business Park înseamnă o investiție de peste 250 de milioane de euro, demarată de investitorii Global Vision și Globalworth, în cadrul unui parteneriat strategic. Acest proiect gândit în beneficiul locuitorilor are ca scop atât creșterea prosperității zonale și regionale, prin atragerea de companii cu derulare operațiuni logistice și de producție din Constanța Business Park, creare locuri de muncă, sporire grad de conectivitate cu orașul, cât și constituirea unei destinații de entertainment, relaxare și cumpărături.

Poziționarea proiectului în imediata proximitate a portului înseamnă o oportunitate majoră atât pentru companiile care operează în port, pentru deservirea necesităților de depozitare în cadrul Constanța Business Park, cât și pentru companiile de logistică şi transport, comerţ electronic, dar şi producţie care poate lua în mod deosebit calea exportului către Asia şi Orientul Mijlociu, Constanţa fiind poarta de frontieră şi poarta de intrare-ieşire în UE. Acest avantaj este şi mai vizibil în contextul evoluţiillor logistice şi de producţie postpandemie.

  1. Câte locuri de muncă va crea ?

Constanța Business Park deja prinde contur ca pol de business, companii renumite precum PepsiCo, Mobexpert, Maspex, Maracana desfășurându-și deja activitatea de mai bine de jumătate de an în prima unitate livrată, cu suprafață 21.300 mp. Acest proiect poate acomoda peste 2500 angajați, atunci când va fi complet finalizat.

  1. Când va fi finalizată investiția și dacă există deja potențiali clienți?

Estimările arată că la finalul lui 2027, proiectul cu funcțiuni multiple Constanța Business Park va fi complet livrat.

În prezent, prima unitate de depozitarea din cadrul proiectului este închiriată către companiile enunțate mai sus. În acest an, va fi livrată și a doua unitate logistică de 19.000 mp, iar dezvoltatorii estimează că tot anul acesta vor demara și parcul de retail din cadrul proiectului. Proiectul de retail va cuprinde 1-2 supermarketuri, magazine de fashion, articole sportive, încălțăminte, pet-shop, restaurante drive-thru, zonă de nautic expo, stații de încărcare electrică etc.

  1. Când se finalizează lucrările la sensul giratoriu de pe DN39?

Sensul giratoriu care va conecta proiectul Constanța Business Park la artera DN39 va fi pus la dispoziția comunității înainte de începerea sezonului estival. Estimarea dezvoltatorilor, potrivit graficului de execuție, este că la jumătate lunii mai lucrările vor fi finalizate.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală şi de Est, listata la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM, care activează în România și Polonia, în ambele ţări devenind principalul investitor pe piața imobiliară de birouri.

Globalworth investește, dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și parcuri industriale și de logistică, în locații premium, care generează venituri din închirierea de spații către companii de top din întreaga lume.

Global Vision este o companie românească, fondată în urmă cu 17 ani, având o echipă de 200 de specialiști, care asigură servicii de dezvoltare, proiectare, management de proiect și construcții, administrarea proiectelor imobiliare deținute de investitori privați și institutionali din România si Europa Centrală și de Est. Până în prezent, a dezvoltat și construit peste 1.600.000 mp și administrează aproximativ 800.000 mp în cadrul diviziei de property & facility management.

Citește și:

Au început lucrările la megaproiectul Constanța Business Park, dezvoltat între Constanța și Lazu

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar