Cum ar putea fi acoperiți anii lipsă din stagiul de cotizare la pensie

Persoanele cărora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pentru pensie ar putea avea posibilitatea să acopere acei ani, această fiind una dintre modificările care ar putea fi aduse Legii pensiilor, spune ministrul de resort, Violeta Alexandru.

“Prima modificare (la Legea pensiilor, n.r.) pe care aș intenționa să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-și cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus în atenție faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere în acest moment. Ar fi o potențială modificare pe care o voi pune în dezbatere publică, voi vedea reacțiile și ulterior voi decide”, a anunțat ministrul Muncii marți seară la TVR.

Această a precizat că există solicitări și pentru a acorda o reducere a vârstei de pensionare pentru mamele cu mai mulți copii.

“Sunt mai multe solicitări din partea oamenilor de a acordă o atenție sporită mamelor cu mai mulți copii în sensul de reducere a vârstei de pensionare. Sunt în zona unor modificări cerute de oameni și mi se par corecte, juste”, a precizat Alexandru.

Pe de altă parte, șeful de la Muncă a precizat că pensiile vor crește la 1 septembrie, iar procentul depinde de situația încasărilor la buget.

“Toată determinarea Cabinetului este că pensiile să crească, să fie centrul deciziei pe care o vom lua cu privire la rectificarea bugetară anunțată în maximum două săptămâni. Suntem determinați să fie creșterea de la 1 septembrie. Procentul este cel pe care îl va prezența Ministerul Finanțelor după ce va prezența situația încasărilor la buget. (…) Trebuie găsite resurse pentru a asigura o creștere a pensiilor nu numai anul acesta. Mi se pare o tragedie să mărești doar dintr-un alt calcul decât cel rațional, respectiv ceea ce poate suportă bugetul și peste un an să anunți oamenii că nu se poate susține creșterea”, a mai spus ministrul citat.

Citește și:

Peste 4.000 de români primesc pensie specială de aproape 19.000 de lei

Pensie de urmaș pentru copiii medicilor uciși de coronavirus