Cel mai mare proiect de infrastructură derulat de România, de lărgire a plajelor de pe malul Marii Negre, ar putea fi stopat în cel mai scurt timp. DNA a cerut că nicio ambarcațiune să nu mai ajungă în zona Mamaia.

“Lucrările de innisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Într-un interval de timp scurt, există riscul că cel mai mare proiect de infrastructură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat”, spun cei de la Apele Române într-un mesaj postat pe Facebook. Proiectul are o valoare de 750 de milioane de euro.

În continuare, se suține că termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat.

“Acest lucru ar atrage costuri suplimentare și sancțiuni din partea UE. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi și ei afectați”, spun cei de la Apele Române.

În urmă cu două zile, accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. “Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitănia Zonală Constanța. Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza ÎI (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia”, spun cei de la Apele Române.

Procurorii ar verifică modul în care s-a făcut descărcarea arheologică în zona respectivă, descărcare ce trebuia realizată atât pentru zona de uscat cât și pentru zona de larg cuprinsă în proiect. Conform Direcției Județene de Cultură Constanța, în zona respectivă nu a fost anunțată nicio descoperire a vreunui obiect arheologic. Intervenția procurorilor ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul marii.

Lucrările derulate au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind innisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari. Întregul proiect de reducere a eroziunii costiere are o valoare de aproape un miliard de euro. În acest moment, spun reprezentanții Apelor Române, se mai lucrează doar pe un perimetru restrâns și cu dificultate.

Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna anului 2020 și se estima că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acesta implică lucrări de innisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri (cuprinsă între hotel Sulina și plajă Năvodari – reper Arena Regia) și extinderea unei construcții hidrotehnice existente.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar