Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci a acordat companiei Ovidiu Development brevetul de invenție pentru o soluție tehnică care permite îmbunătățirea performanței turbinelor eolienne, arată CEZ într-un comunicat de presă. Compania cehă CEZ a instalat, în Dobrogea, în zona Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, cu o capacitate de 600 MW. Investiţia în acest proiect a fost de 1,1 miliarde de euro.

Certificarea este cu atât mai valoroasă cu cât metoda CEZ permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene prin captarea fluxului de vânt maxim posibil și prevede 25% mai putine erori de măsurare decât celelalte metode de măsurare folosite în prezent în sectorul eolian național și internațional.

Rezultate obținute de CEZ prin aplicarea metodei dezvoltate la nivelul celui mai are parc eolian de pe uscat din Europa:

  • CEZ a finalizat până în prezent gradul de dezaliniere la 100% din turbinele sale.
  • Din cele 240 de turbine din parcul eolian CEZ, un numar de 126 de turbine au fost corectate, aplicându-se tehnica de măsurare marca CEZ.
  • Raportat la producția totală netă de energie electrică, obținută de CEZ în anul 2020, respectiv 1.281 GWh, compania ar fi produs cu aproximativ 12.8 GWh (echivalentul energiei electrice necesară alimentării a 3500 locuințe din România timp de un an) mai puțină energie electrică, dacă se ia în considerare o pierdere de 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului eolian, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
  • Aplicarea metodei CEZ reduce pierderile de energie cauzate de dezalinierea față de vânt a turbinelor eoline, în medie cu până la 4 %, dacă luăm în considerare o dezaliniere de ±12° față de vânt.

“Suntem mândri de acest rezultat care rezumă rodul muncii asidue, dar și nivelul ridicat de know how pe care îl cultivăm în cadrul organizației. Cred că încurajarea angajaților de a-și descoperi întregul potențial precum și crearea condițiilor propice pentru inovare sunt metodele care ne vor asigura certificări similare și pe viitor”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

Nucleul echipei care a dezvoltat și implementat proiectul a fost format de doi specialiști.

Publicitate
The Laundry Box Servicii de spalare profesionala textile covoare livrare ridicare gratuite v1

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!