Investițiile suplimentare în Proiectul Neptun Deep, estimate în prezent la 4 miliarde de euro, ar putea fi unele superioare ca urmare a disfuncționalităților de pe lanțurile de aprovizionare și a inflației la nivelul costurilor, susține Reinhard Florey, directorul financiar al OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, care totodată va deveni și operatorul proiectului, după finalizarea tranzacției dintre Romgaz și Exxon, scrie profit.ro.

CFO-ul OMV a fost întrebat de un analist în ce măsură va fi afectată bugetarea proiectelor importante ale companiei de disfuncționalitățile de pe lanțurile de aprovizionare și de inflația la nivelul costurilor.

Florey a răspuns că, dată fiind bugetarea multi-anuală a principalelor proiecte ale OMV și faptul că deja contractele de execuție au fost semnate, OMV nu va fi lovit de impactul inflaționist al costurilor sau de disfuncționalitățile apărute pe lanțurie de aprovizionare.

Cu o singură excepție: Neptun Deep!

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

„În cazul Neptun Deep va trebui să așteptăm ajungerea la un acord pe tema modificării Legii offshore, înainte de a ne pregătirea pentru organizarea de licitații și găsirea de contractori EPC (de inginerie, procurare și construcții – n.r.).”, a afirmat Florey.

La începutul lunii decembrie, OMV Petrom susținea că se așteaptă ca valoarea investițiilor suplimentare în proiect să fie mai mică de 2 miliarde euro, numai partea sa, nu și cea a Romgaz.

Titularii concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep, cea mai mare din Marea Neagră românească, în prezent ExxonMobil și OMV Petrom, au solicitat recent Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), cu care au semnat acordul petrolier de concesiune pentru perimetrul respectiv, amânarea termenului prevăzut de acord până la care trebuie să declare oficial că zăcămintele descoperite de ele în Neptun Deep au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică. ANRM a fost de acord cu solicitarea, însă intrarea în vigoare a actului adițional la acord în care este stipulată amânarea respectivului termen trebuie aprobată de Guvern.

Sursa: www.profit.ro

Foto: ilustrativ

Citește și:

Decizie a APM Constanța privind investițiile din Tuzla necesare proiectului NEPTUN DEEP

Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar

Ne puteți urmări și pe Facebook, Twitter sau Google News!