Legumele românești s-ar putea SCUMPI cu până la 25%, avertizează fermierii
Economie
Fermierii au anunţat astăzi scumpiri fără precedent, în perioada următoare. Legumele româneşti vor avea preţuri mai mari şi cu 25%. Majorările sunt puse pe seama costurilor de producţie tot mai mari.
Pe de altă parte, şi legumicultorii spun că au costuri mai mari de producţie cu îngrăşămintele şi pesticidele, costuri pe care doresc să le transfere consumatorului final.
„Ne afectează creşterea la combustibil. La o analiză făcută cu coopertivele noastre din sectorul legumicol se pare că preţurile vor fi puţin asemănatoare cu cele de anul trecut sau maxim 10%”, a declarat Florin Ciobanu, președinte al Asociației Tinerilor Fermieri, potrivit Antena3.
Ionuț este un fermier din județul Olt. Cultivă legume în spații protejate și spune că prețurile ar putea crește cu aproape 25 de procente:
„Matematic, există o justificare a unei creșteri de până la 25 – 30% a produsului final. Spre deosebire de anul trecut, costurile cu achiziția îngrășămintelor s-a dublat efectiv, costurile cu achiziția combustibilului, pentru că-l folosim și noi, s-a dublat și el. În ceea ce privește prețurile la semințe și la tratamente fitosanitare, su suferit o creștere de până la 25 – 30%.”, conform europafm.ro.
Pentru a nu crește prețul legumelor, fermierii cer din partea Ministerului Agriculturii mai multe subvenții:
„Rămâne de văzut și dacă piața poate absorbi și aceste creșteri și atunci șansa noastră ar fi ca aceste pachete de măsuri, prin creditări avantajoase sau subvenții corelate la actualitatea de astăzi, pentru că multe dintre ele au rămas la nivelul de acum 2-3 ani și nu mai sunt de actualitate. Dacă sunt updatate, dacă sunt corelate, ar avea capacitatea să absoarbă șocul unei astfel de creșteri.”
În ultimul an, legumele s-au scumpit cu 15%, potrivit statisticilor oficiale, în principal pe fondul scumpirilor din sectorul energetic, dar şi al materiilor prime folosite în agricultură.
Foto: Unsplash