Publicitate
Solid House apartamente si studiouri de vanzare Constanta
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă că proiectul-pilot al centralei pe gaz şi hidrogen de la Halânga, localitate din Mehedinți, județul de baștină al ministrului, a fost acceptat de către Comisia Europeană din punctul de vedere al conceptului, el afirmând că terenul pe care va fi ridicată centrala a fost cumpărat şi se lucrează la studiul de fezabilitate. 

Popescu a menţionat că proiectul pilot de la Halânga „va fi replicat la nivel naţional”.

„Credeţi-mă, se uită şi cei din Europa de Vest la proiectul nostru şi îl vor lua. A fost o gândire a noastră iniţială şi, când am prezentat-o la Bruxelles, au rămas foarte plăcut surprinşi”, a adăugat ministrul.

Virgil Popescu a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Prefectura Mehedinţi, că proiectul-pilot privind construirea unei centrale la Halânga a fost acceptat, în ceea ce priveşte conceptul, de către Comisia Europeană.

Publicitate
Energia Residence apartamente de vanzare Constanta

 

„Vă pot spune că, practic, a fost achiziţionat terenul de la Halânga, întregul amplasament a fost achiziţionat de către lichidator. Anul trecut, aici, la Halânga, s-a semnat un memorandum între Romgaz şi GSP Power, acum s-a achiziţionat terenul, se lucrează la studiul de fezabilitate. A fost introdus întreg proiectul pilot de la Halânga – vorbim de centrala de producere a gazului natural de 150 MW, 50 MW panouri fotovoltaice care vor produce hidrogen iar acel hidrogen va fi reintrodus în centrală şi ars într-un amestec cu gaz natural producând o energie mai mare şi mai curată. Acest proiect pilot a fost trimis Comisiei Europene şi, spre marea mea bucurie, a fost acceptat din punct de vedere al conceptului ca un concept de producere a energiei electrice pe bază de gaz mult mai curată decât în mod normal”, a anunţat ministrul Energiei sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Prefectura Mehedinţi.

Comănescu: “Obiectivul nostru este să construim și să exploatăm centrale electrice”

Anunţul privind parteneriatul între Romgaz şi compania GSP Power pentru realizarea centralei de la Halânga, lângă municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost făcut în luna septembrie a anului trecut.

Lansarea proiectului de construire a unei centrale electrice pe gaz, pe locul fostei termocentrale de la Halânga (ROMAG TERMO) a avut loc în septembrie 2020, iar la eveniment au participat premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei și mediului de afaceri – Virgil Popescu și ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Totodată, atunci s-a semnat și Memorandumul de Înţelegerea între Romgaz şi GSP Power. Investiția va fi finanțată de GSP Power, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici.

„Obiectivul nostru este să construim și să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o rețea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. Contez pe colaborarea cu autoritățile locale și centrale pentru a construi un pol de energie aici, la Severin”, a declara, la lansarea oficială a proiectului, Gabriel Comănescu, patronul GSP POWER.

Firma GSP Power aparține afacerist constănțean Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați români și un apropiat al fostului senator PNL Vergil Chițac, actualmente primar al Constanței.

Chițac nu este singurul nume de politician care s-a asociat cu Gabriel Comănescu. În cei peste 20 de ani în care Comănescu a derulat afaceri în domeniul petrolului, s-a asociat și cu alți politicieni de la vârful puterii, inclusiv cu Traian Băsescu.

Gabriel Comănescu și-a dezvoltat un adevărat imperiu financiar, din afaceri în industria petrolieră, navală și în turism. Afacerile constănțeanului sunt derulate prin grupul de firme GSP Holding.

Din datele de la Registrul Comerțului, firma a fost înființată în 7 august 2020, are ZERO angajați, ZERO sedii și nu are nicio declarație fiscală. Comănescu este administrator și acționar al GSP Power cu un procent (1%) din acțiuni. Majoritatea acțiunilor de 99% au fost trecute pe GSP Holding, o firmă de tip off-shore, cu sediul în Luxemburg. Ceea ce înseamnă că, pentru activitățile economice derulate de GSP Power, statul român nu va încasa niciun ban la bugetul de stat. 

Foto: Agerpres

Sursă: ziardehunedoara.ro

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar