MILIARDE de euro pentru proiectul de extracție a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep: De când va începe producția

Economie
OMV Petrom SA anunță semnarea unui contract cu Saipem SpA și Saipem Romania SRL a cărui valoare depășește 10% din cifra de afaceri a OMV Petrom aferentă anului 2022. Contractul are o valoare totală estimată de aproximativ 1,6 miliarde de euro și se va împărți în mod egal între OMV Petrom și Romgaz Black Sea Limited, parteneri în Acordul de Operare pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune a instalațiilor offshore din cadrul proiectului.
De asemenea, contractul include testarea și punerea în funcțiune a stației de măsurare a gazelor naturale și a secțiunilor de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție a gazelor naturale, care vor fi construite de alți contractori.
„Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep – practic, acesta marchează începerea fazei de execuție. Vom continua să lucram în ritm susținut astfel încât să producem volumele de gaze așteptate, în siguranță, începând cu 2027”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. OMV Petrom și Romgaz vor investi până la patru miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producție de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, țara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
„Suntem mândri că am fost selectați”
„Suntem mândri că am fost selectați, în urma unui proces competitiv, ca furnizori în cadrul contractului EPCIC pentru dezvoltarea Neptun Deep. Aceasta confirmă încrederea clienților noștri în competențele noastre principale și în flota de echipamente de înaltă tehnologie pentru dezvoltarea sigură, sustenabilă și complexă a zăcămintelor. Vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploiești, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalațiile offshore. Acest Centru reunește 200 de cercetători și experți, iar 95% dintre ei sunt români”, a declarat Alessandro Puliti, CEO al Saipem.
„Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 6 în ape adânci (~1000m) și 4 în ape puțin adânci (~100m), 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (~160km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla”, potrivit comunicatului transmis de OMV Petrom.
Foto: Captură Video Neptun Deep
Citește și: