Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa, iar ministrul Economiei, Claudiu Năssui, a anunțat sâmbătă că a fost aprobată în Guvern o ordonanță “mult așteptată” de industria HoReCa, privind modul în care se va face plata, astfel că măsurile compensatorii nu se vor mai acorda pe principiul „primul venit, primul servit”, ci toate persoanele eligibile vor primi bani, indiferent când au făcut solicitarea.

“A trecut ordonanța mult așteptată pentru HoReCa. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern și pe care o operaționalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparență.

Ca element de noutate, ieri, în ședința de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata”, scrie oficialul pe Facebook. Schimbarea mare este că nu se mai merge pe principiul „primul venit, primul servit”.

“Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanților, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc.

Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi.

Nu am vrut nici să mergem pe un criteriu de departajare pe care să-l fi ales noi prin minister, deoarece tot ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc și cei care nu primesc. În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare și nu altul”, spune Năsui.

Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?”, spune ministrul, precizând că degeaba ar fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alții.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar