Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică, joi, un proiect de Hotărâre de Guvern privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, care prevede acordarea biletelor de valoare, norme care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2019.

Biletele de valoare care pot fi acordate în baza legii sunt: tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creşă, tichetele culturale şi voucherele de vacanţă. Acestea sunt acordate conform Codului fiscal actual.

În Nota de Fundamentare a normele metodologice citate se precizează că, pentru asigurarea unui control eficient al utilizării biletelor de valoare, unitatea emitentă are obligaţia de a tipări pe imprimatul reprezentând biletul de valoare pe suport de hârtie, numele, prenumele, respectiv CNP-ul beneficiarului.

Motivaţia introducerii acestor excepţii o reprezintă faptul că, în situaţiile descrise mai sus, angajatorii nu cunosc numele beneficiarilor la momentul transmiterii comenzilor către unităţile emitente şi pe cale de consecinţă, acestea din urmă sunt în imposibilitatea de a le tipări pe suportul hârtie, respectiv pe cel electronic al biletelor de valoare.

În plus, prin acest proiect de act normativ au fost incluse în lista entităţilor asimilitate creşelor persoanele care exercită profesia de bonă în condiţiile Legii nr. 167/2014.

„Biletele de valoare pot fi utilizate doar în scopul prevăzut de lege şi doar la unităţile afiliate, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor cu unităţile emitente”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În plus, salariatul poate utiliza biletele de valoare pe baza actului de identitate sau a legitimaţiei de serviciu, vizată la zi, după caz, numai în unităţile afiliate, în exclusivitate pentru achiziţionarea bunurilor/serviciilor prevăzute de lege.

De asemenea, angajatorii care acordă bilete de valoare trebuie să evidenţieze în bugetele proprii, la o poziţie distinctă, sumele destinate acoperirii valorii nominale a biletelor de valoare. Pentru instituţiile publice, biletele de valoare pot fi acordate în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie în bugetele proprii aprobate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Introduceți aici numele dvs.