Șoferii își vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria polița RCA în perioada următoare, iar guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o ordonanță de urgență în acest sens, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.


El a arătat că această procedura, numită decontare directă, există și până acum, dar era opțională, însă, odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreagă piață. Astfel, șoferii își vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele, susține Marcu, într-un interviu pentru Agerpres.

Totodată, firmele de asigurări care au cote mari de piață vor fi obligate să vină cu lichiditate în plus, pentru a demonstra că pot susține un portofoliu mare de clienți, a mai precizat șeful ASF.

“Am acționat pe mai multe paliere. Unul dintre ele: este clar că trebuie să tratezi cu celeritate petițiile care vin spre autoritate, dar în același timp ne interesează cauza. Pentru cauza am acționat pe mai multe paliere. Unul dintre ele este urgentarea aprobării legislației cu privire la decontarea directă. Și în sensul acesta știm foarte bine că este în Parlament de o bună perioada de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată, încă e la comisii, de mult timp. Și în discuția mea cu fostul ministru al Finanțelor, actualul premier, am agreat să-i dăm drumul și pe procedura executivă. Să înceapă o avizare și o aprobare prin Ordonanță de Urgență. Ce ar putea să rezolve acest lucru, această Ordonanță de Urgență? Decontarea directă înseamnă că asiguratul poate să își încaseze banii de la firma la care s-a asigurat,” afirmă Marcu.

În prezent nu se aplică?

Nicu Marcu: Se aplică, dar este opțional. Există opțiunea asta.

Și în caz de accident ce se va întâmplă?

Nicu Marcu: Firma care v-a asigurat trebuie să va deconteze dauna.

Ce aduce nou Ordonanță?

Nicu Marcu: Ordonanță spune clar că decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-ați asigurat. Și atunci s-a închis. Și firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea că dumneavoastră care aveți o dauna de la un alt șofer de autovehicul să luați asigurarea respectivului și așa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulțumit, în sensul că își decontează imediat dauna și companiile de asigurări se decontează între ele.

Nu se mai încheie acea constatare amiabilă?

Nicu Marcu: Astea sunt niște proceduri care urmează. Pe noi ce ne interesează e că decontarea daunei se face de către compania la care m-am asigurat. Și atunci fiecare asigurat știe că își ia asigurarea la companiile la care crede el că e mai bine pentru el.

Toate polițele RCA vor fi așa?

Nicu Marcu: Exact.

De când se va întâmplă asta?

Nicu Marcu: Probabil într-un timp relativ scurt, zic eu. În continuare o să luăm legătură cu cei de la Guvern că să parcurgă circuitul cât mai repede. Cu cât mai repede se aprobă această Ordonanță de Urgență, cu atât mai repede se rezolva situația în piață. Pentru că nu putem să reducem toate cele 3 piețe pe care noi le reglementăm și le supraveghem numai la un singur produs din zona asigurărilor, acest produs care e un produs social: RCA. Chestiunea este că toate disensiunile în piață asigurărilor s-au redus la acest produs și lucrul acesta nu este în regulă.

Foto: Rol Ilustrativ

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar