Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar
Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, în cadrul unui interviu, a vorbit despre incidentele recente din Marea Neagră, unde Alianța a interceptat numeroase aeronave ale Federației Ruse, arată defenseromania.ro.

Secretarul adjunct al NATO admite că Marea Neagră e o zona de “importantă excepțională” atât pentru Alianța, cât și pentru Federația Rusă.

Mircea Geoană a subliniat că după ocuparea ilegală a Crimeei, “Rusia a construit și în Marea Neagră și în Marea Baltică, pe acest areal nord-sud, în flancul estic al Alianței, capabilități militare preocupante”.

“Zona Mării Negre e o zonă strategică de importantă excepțională pentru NATO, dar e o zona de importanță excepțională și pentru Federația Rusă. După ocuparea ilegală a Crimeei, Rusia a construit și în Marea Neagră și în Marea Baltică, pe acest areal nord-sud, în flancul estic al Alianței, capabilități militare preocupante.

Crimeea și această zona a Marii Negre e folosită de Federația Rusă și că o trambulină, ca proiecție de forță militară în Mediterană, în operațiunile în care Federația Rusă este implicată în diverse teatre de operațiuni”, a precizat Mircea Geoană, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24, potrivit defenseromania.ro.

Totodată, Geoană a adăugat că adăugat că NATO “privește cu seriozitate securitate” la Marea Neagră, a enumerat elementele de descurajare, precizând că nivelul de vigilența este ridicat.

“Alianța privește cu toată seriozitatea securitatea din zona Marii Negre. Operațiunile de poliție aeriană pe care aliații le desfășoară împreună cu România, cu Bulgaria în cazul litoralului vestic al Marii Negre, Grupul Multinațional de la Craiova, prezența NATO și a trupelor aliate, inclusiv a aliaților americani pe teritoriul României, toate sunt elemente de descurajare.

Avem în continuare un nivel de vigilența crescut. Există uneori și mici incidente. Ele sunt rezolvate de obicei prin mijloace specific militare. Împreună Centrul Operațional Aerian NATO din Spania, avem o imagine completă a tot ce înseamnă spațiul aerian, maritim și aerian al teritoriului aliat”, a conchis înaltul diplomat NATO, Mircea Geoană.

În ceea ce privește numeroasele incidente aeriene de care am amintit mai sus, trebuie să menționăm că în trei dintre ele, doar în ultimele luni, au fost implicate și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Citește și:

Președintele Turciei anunță că nu va face nicio concesie în legătură cu ce îi revine în Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Egee

Misiune de Poliţie Aeriană Întărită pe teritoriul României. Avioane Hornet canadiene la Mihail Kogălniceanu

Este alertă de securitate! Rusia trage cu rachete în Marea Neagră