Rusia a interceptat miercuri trei avioane ale armatei franceze deasupra Mării Negre, teatru al competiţiei între Moscova şi NATO, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit acestei surse, două avioane de vânătoare ruseşti Su-27 au ieşit în întâmpinarea unui avion de realimentare KC-135 şi a două Mirage-2000 depistate deasupra apelor internaţionale şi care “se apropiau” de frontierele ruseşti.

“Odată ce aparatele străine au făcut cale întoarsă şi nu se mai îndreptau spre frontierele Rusiei, cele două avioane de vânătoare ruseşti au revenit la bază”, a precizat Moscova, adăugând că interceptarea a avut loc “în conformitate cu regulile internaţionale”.

Marea Neagră, prin care se poate ieşi doar prin strâmtoarea Bosfor la vest, controlată de turci, şi strâmtoarea Kerci la nord, controlată de facto de ruşi, este o intersecţie geopolitică unde se încrucişează influenţa rusă şi cea a Alianţei Nord-Atlantice.

Avioane ruseşti de vânătoare se apropie cu regularitate de avioane occidentale care zboară în apropierea spaţiului aerian al Rusiei, în Marea Neagră, în Marea Baltică sau în Oceanul Pacific, în majoritatea timpului fără incidente.

În iunie 2020, patru bombardiere ruse au fost interceptate la 40 km de Alaska, potrivit Pentagonului.

Cu două săptămâni înainte, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini în care apar două bombardiere americane B-1 interceptate după ce au survolat mările Baltică şi Neagră, în apropiere de Rusia.

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar