Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar
Karlsruhe, un crucisator nazist, distrus de o torpilă în 1940 în largul Norvegiei, a fost găsit din întâmplare la o adâncime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectării unui cablu electric subacvatic, au anunțat joi autorii acestei descoperiri, relatează AFP.

“Uneori, găsim rămășițe istorice. Însă până acum nu găsisem nimic care să fie la fel de interesant precum această epava”, a declarat Ole Petter Hobberstad, un inginer-șef de la Statnett, operatorul rețelei electrice norvegiene, care a anunțat descoperirea.

Cu o lungime de 174 de metri, vasul german a participat la invadarea Norvegiei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe 9 august 1940, după ce a debarcat trupe naziste pe țărmul Norvegiei, crucisatorul a fost avariat de artileria norvegiană și apoi lovit de o torpilă lansată de un submarin britanic. Crucisatorul Karlsruhe a fost în cele din urmă distrus de un submarin german în timp ce se scufundă în largul portului Kristiansand, aflat în extremitatea sudică a Norvegiei.

În urmă cu trei ani, mai multe sonare au detectat o epava neidentificată în proximitatea unui cablu de înalta tensiune care leagă Norvegia de Danemarca, însă Statnett nu a avut timp să facă în acea perioada mai multe cercetări, au precizat reprezentanții companiei.

Pe 30 iunie 2020, după o furtună, o misiune cu rol de inspectare a fost trimisă în zona pentru a verifică starea cablurilor electrice subacvatice, cu ajutorul unui submersibil telecomandat.

La o distanță de circa 50 de metri de acel cablu, “aparatul a arătat o epava imensă, care fusese torpilată. Abia după ce au văzut tunurile și un simbol nazist, Ole Petter Hobberstad și echipajul au înțeles că acesta dată din perioada războiului”, a explicat o purtătoare de cuvânt a companiei Statnett într-un comunicat.

Muzeul Maritim al Norvegiei a confirmat apoi că nu mai există niciun dubiu: epava aparținea într-adevăr crucișătorului Karlsruhe, care nu fusese niciodată localizată după dispariția să din urmă cu 80 de ani.

Epava se află la o distanță de 13 mile nautice (24 kilometri) de Kristiansand. Ea este perfect dreapta pe fundul marii, o raritate potrivit experților, întrucât cele mai multe dintre epavele navelor de această mărime se apleacă într-o parte. Construit în orașul Kiel din nordul Germaniei, crucisatorul Karlsruhe a fost lansat la apă în 1927.