Publicitate
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar
Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, reprezentând figuri creştine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc. Primele rugăciuni musulmane în Hagia Sofia ar urma să aibă loc vineri, 24 iulie.

Capodoperă arhitecturală bizantină datând din secolul al VI-lea, Sfânta Sofia este unul din principalele obiective turistice din Istanbul şi a atras circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul preşedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenţia de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă.

La începutul acestei luni, printr-o decizie care a stârnit critici şi îngrijorare la nivel internaţional, preşedintele Tayyip Erdogan a anunţat că bazilica Sfânta Sofia va fi deschisă pentru practicarea cultului musulman în urma unei hotărâri judecătoreşti care a decis că transformarea clădirii în muzeu, în 1934, a fost ilegală.

Ce mozaicuri vor fi acoperite

Într-un interviu acordat postului de televiziune NTV, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc, a declarat că unele mozaicuri, reprezentându-i pe Maica Domnului şi pe Arhanghelul Gabriel, care sunt poziţionate în direcţia Qiblei (Qibla este direcţia către care se îndreaptă un musulman atunci când îşi face rugăciunea), vor fi acoperite cu draperii, relatează Agerpres.

El a mai spus că alte mozaicuri, care îi reprezintă pe Iisus şi alte figuri creştine, nu reprezintă un obstacol pentru rugăciunile musulmane, deoarece acestea nu sunt situate în direcţia Qiblei. Oficialul turc nu a precizat însă dacă acestea vor rămâne permanent neacoperite.

În afara rugăciunilor, fostul lăcaş de cult creştin şi muzeu va fi deschis tuturor vizitatorilor şi turiştilor, iar toate mozaicurile vor fi descoperite, au informat autorităţile din Turcia.

Preşedintele Erdogan a vizitat în cursul zilei de duminică clădirea fostei bazilici pentru a inspecta progresul lucrărilor de transformare a acesteia în moschee.

Citește și:

Hagia Sofia din Istanbul redevine moschee. Președintele Erdogan a semnat decretul