Primarul Constanței, obligat DEFINITIV de judecători să emită certificatul de urbanism pentru Complexul Le Rose del Lago, din Mamaia, zona Cazino
Constanța Imobiliară
Primarul Constanței a fost obligat, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel, să emită un certificat de urbanism pentru o investiție din stațiunea Mamaia, zona Cazino.
Decizia Curții de Apel a confirmat astfel prima hotărâre luată în cauză de Tribunalul Constanța, favorabilă companiei private care a solicitat obligarea primarului la eliberarea documentului.
Concret, este vorba despre Complexul Le Rose del Lago, din Mamaia, zona Cazino, investiție aflată în imediata vecinătate a pasarelei pietonale.
Hotărârea instanței a fost luată în dosarul 6966/118/2023, cauză în care Primarul Municipiului Constanța a fost dat în judecată de afaceriștii de la House 3000 Real Estate Investment SRL.
Numele companiei este cunoscut în Constanța, aceasta fiind beneficiara creanțelor pe care municipalitatea le are de achitat pentru lucrările de urbanizare din Faleză Nord ce fuseseră realizate de compania italiană Fin.Co.Ge.R.O Spa.
Pentru a reveni la investiția din Mamaia, conform Hotărârii 532/2024, afaceriștii au solicitat în instanță „obligarea Primarului Mun. Constanţa la emiterea certificatului de urbanism solicitat prin cererea înregistrată la Primăria Constanţa sub nr. (…), în termen de maximum 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, sub sancţiunea amenzii“.
Prin cererea respectivă, afaceriștii solicitaseră primăriei emiterea unui certificat de urbanism pentru o serie de modificări la două dintre cele trei corpuri ale Complexului Le Rose del Lago, certificat ce nu a fost emis, astfel că primarul a fost acționat în instanță, după parcurgerea procedurilor legale.
Tribunalul, despre motivele invocate de primarul Constanței
În motivarea Hotărârii 532/2024, favorabilă afaceriștilor, menținută acum de judecătorii de la Curtea de Apel, Tribunalul a arătat, printre altele, că „pârâtul Primarul Municipiului Constanţa avea obligația, în măsura în care erau îndeplinite toate cerințele prevăzute de lege, să emită certificatul de urbanism solicitat de reclamantă în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, respectiv cel mai târziu la data de 26.07.2023“.
Au spus judecătorii că „pârâtul a invocat prin întâmpinare, ca motive ale neemiterii certificatului de urbanism solicitat de reclamantă, încălcarea regulii unanimității, prin formularea cererii numai de către unul dintre coproprietari, şi afectarea exercitării prerogativelor dreptului de proprietate al Municipiului Constanţa“.
Totuși, judecătorii au precizat în continuare că „motivele invocate de către pârât nu pot fi luate în considerare, refuzul său implicit de a emite în favoarea reclamantei certificatul de urbanism solicitat fiind nejustificat“.
„În acest sens, instanţa reţine, în primul rând, că pârâtul ignoră situația premisă, respectiv existența autorizației de construire nr. 1365 din data de 15.09.2011, modificată prin autorizația de construire nr. 2171 din data de 27.11.2019“, se arată în hotărârea Tribunalului.
Conform judecătorilor, „aceste autorizații de construire, ce nu au fost anulate prin hotărâre judecătorească definitivă, conferă reclamantei dreptul de a edifica pe terenul situat în Constanţa, b-dul Mamaia, nr. 355A“.
În aceste condiții, primarul a fost obligat de judecători să emită certificat de urbanism solicitat pentru obținerea autorizației de construire vizând lucrările de modificare a celor două corpuri ale investiției.
Profit peste 27 de milioane de lei
Potrivit listafirme.ro, platformă consultată pe 13 decembrie 2024, House 3000 Real Estate Investment SRL a fost înființată în 2003, are sediul social în Constanța, pe strada Publicist Constantin N. Sarry, nr. 8 și se ocupă în principal de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
Firma este deținută de compania luxemburgheză Green Real Estate SA, iar administratori figurează Teodor Cezar Catargiu și Cristina Florina Jguma.
În 2023, House 3000 Real Estate Investment SRL a declarat zero angajați, profit 27.860.444 de lei, datorii 38.046.457 de lei și cifra de afaceri 40.640.647 de lei.
Sursa foto 1 (cu rol ilustrativ): Google Maps
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
OBSERVAȚII:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: