Doru Gavrilă, Iulian Plăcintă, Antonio-Gabriel Vasile și Irinel Cătălin Istrătoae, studenți la “Ovidius”, participanți în cadrul celui mai important exercițiu de securitate cibernetică din România

O echipă de studenți ai Facultății de Matematică și Informatică a reprezentat, în această săptămână, Universitatea „Ovidius” din Constanța, în cadrul celei de-a patra ediții a celui mai important exercițiu de securitate cibernetică din România, CyDEx20. Aceasta a fost formată din Doru Gavrilă și Iulian Plăcintă, studenți în anul III, specializarea Informatică, și Antonio-Gabriel Vasile și Irinel Cătălin Istrătoae, studenți în anul II, specializarea Computer Science, sub coordonarea asist.univ.dr. Dorin Iordache.

Ediția din acest an a CyDEx20 a simulat șase scenarii complexe, printre care au fost integrate și elemente privitoare la pandemia de Coronavirus (COVID-19).

În acest context, au fost preluate elemente de inginerie socială și atac cibernetic aferente modalității foarte des întâlnite în această perioadă – lucrul de acasă pe fondul situației generate de pandemie.

Au fost dezvoltate scenarii care reflectă modalitățile complexe de atac cibernetic folosite de atacatorii statali (atacuri de tip Advanced Persistent Threat inițiat prin spearphishing, atacuri asupra unor sisteme de control industrial).

Evenimentul a fost organizat de Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Național Cyberint, cu sprijinul partenerilor instituționali MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS și CERT-RO, reflectând o componentă consistentă a eforturilor realizate la nivel național pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la incidente de securitate cibernetică.

Citește și:

Cine sunt noii decani ai celor 16 facultăți din cadrul Universității “Ovidius” Constanța