FOTO Elevi ai Școlii Grigore Moisil Năvodari, experiență de neuitat în Bulgaria prin programul Erasmus
Învățământ
Cinci elevi ai Școlii Gimnaziale „Grigore Moisil“ Năvodari și două cadre didactice au avut posibilitatea, datorită proiectului Erasmus 2024-1-RO01-KA121-SCH-000203861, să deruleze activități legate de sustenabilitate a mediului.
Prin intermediul proiectului „Go beyond the borders!“ au fost realizate schimburi de bune practici între elevii unității de învățământ din Năvodari și elevii Școlii ,,Vasil Levski“ din Isperih, Bulgaria.
În cele cinci zile de activităţi elevii au participat la lecţii de istorie şi geografie într-un mod activ-participativ dintre care amintim vizita la Muzeul de Istorie din Isperih, realizarea unui interviu la Mormântul lui Demir Baba Teke, căutarea de indicii la Site-ul arheologic Sboryanovo, dar și o vizită la „Retro Museum-Varna“.
Echipa din Năvodari, participantă la program a învăţat despre ospitalitate, recunostință, modestie, despre importanța implicării elevilor și părinților la nivelul comunității alături de dascăli, dar și despre învățarea prin acțiune.
„În mobilitatea din Isperih-Bulgaria, am fost impresionat de primirea călduroasă de care am avut parte în prima zi la liceul Vasil Levski. Mi-au plăcut orele de curs, acestea erau interactive cu multe activități practice, din care am avut fiecare dintre noi ce învăţa.
Mi-a mai plăcut si interacțiunea dintre profesori şi elevi, aceștia fiind foarte deschiși la ceea ce se întâmplă cu mediul înconjurător“, spune Cosmin Bunea, clasa a-7-a E
„În această mobilitate a Proiectului Erasmus+ din Isperih, Bulgaria m-a impresionat foarte mult ospitalitatea gazdelor noastre. Faptul că ne-au primit în scoala lor si că ne-au integrat în toate activităţile lor de învăţare.
Aproape că nu mi-am dat seama când a trecut o săptămână alături de elevii din Isperih.
Am învăţat cum să reciclăm creativ, cum să fim atenţi la amprenta de carbon, dar am petrecut şi timp în aer liber, vizitând sit-uri istorice şi rezervaţii naturale foarte frumoase şi interesante.
Sunt recunoscător si mulțumesc profesorilor din Bulgaria și din România pentru experienta săptămânii petrecute la Isperih“, a spus Luca Ifrim, de la a-8-a C.
„Elevii din școală m-au impresionat cel mai mult deoarece s-au mobilizat şi ne-au pregătit singuri un program de bun venit.
Toate activitățile la care am participat alături de elevii bulgarii au fost foarte utile și antrenante.
S-au realizat foarte rapid conexiuni între elevii școlii noastre și elevii bulgari.
Am descoperit niște copiii buni, calmi, cu dorință de a ne prezenta tot ceea ce pot ei să realizeze cu mânuțele lor iscusite. Au fost alături de noi, în toate momentele, petrecând astfel clipe de neuitat.
Vom ști mereu că în Isperih sunt acei copii minunați de la care am învățat că putem realiza multe lucruri din orice resursă din jurul nostru“, a explicat Mirela Iacob, cadru didactic.
Citește și