Ziua Învăţătorului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, această dată reprezentând şi ziua naşterii lui Gheorghe Lazăr, cel considerat fondatorul învăţământului românesc. În mod normal, dacă ar fi mers la şcoală, ei ar fi participat la evenimentele organizate cu acest prilej şi nu ar fi făcut ore.

Ziua Învățătorului a fost instituită în data de 5 iunie a fiecărui an începând cu anul 2007, după ce, în luna octombrie, proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților.

Aceasta dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.

5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr (n. iunie 1779 – d. septembrie 1823), întemeietorul învățământului modern românesc.

Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, este considerat fondatorul învățământului în limba română. În 1818, a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.

Aceasta din urmă reprezintă cel mai vechi institut educațional din București cu predare în limba română.

Când cartea era o raritate și, de multe ori, într-o limbă necunoscută maselor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, deschizând noi orizonturi pentru un număr mare de români.

La școala acestuia au venit copii din toate păturile sociale, iar el i-a învățat cu dedicare matematică și filozofie, în limba lor maternă.

Potrivit actului normativ, Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc.

Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor.

Sursă: www.avantaje.ro

Pub
Zen Residence – Constanta, apartamente de 2 - 3 camere direct dezvoltator imobiliar